Maloobchodní tržby klesly dvanáctý měsíc za sebou, v dubnu o 7,7 procenta

Události: Tržby v maloobchodu klesly (zdroj: ČT24)

Meziroční pokles maloobchodních tržeb v Česku v dubnu zpomalil na 7,7 procenta z březnových 9,5 procenta. Tržby obchodníků klesají dvanáctý měsíc v řadě. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání se tržby v maloobchodě v dubnu snížily o 0,3 procenta.

V dubnu pokračoval meziroční pokles prodeje potravin a nepotravinářského zboží, započatý loni v květnu. Za potraviny obchodníci utržili o 9,3 procenta méně, pokles u nepotravinářského zboží činil 9,5 procenta. Naopak prodej pohonných hmot v dubnu, stejně jako v předchozím měsíci, zaznamenal meziroční nárůst tržeb. Zákazníci za ně utratili meziročně téměř o sedm procent více.

„Pokles tržeb zaznamenaly všechny sortimentní skupiny prodejen a také internetové a zásilkové obchody. Významný vliv na pokles tržeb maloobchodu měl nižší prodej v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin a nižší prodej výrobků pro domácnost,“ uvedla Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ. 

Tržby z prodeje potravin se snížily v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin meziročně o 9,4 procenta a ve specializovaných prodejnách potravin téměř o sedm procent. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 4,1 procenta. Internetovým a zásilkovým obchodům tržby v dubnu meziročně klesly o 6,8 procenta.

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost meziročně klesly o 16,5 procenta.

Také obchodníci s oděvy a obuví zaznamenali pokles útrat zákazníků o 7,5 procenta. O pět procent klesly tržby v obchodech s počítačovými a komunikačními zařízeními. Drogeriím klesly tržby o 3,8 procenta a obchodníkům s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 3,7 procenta. V lékárnách a obchodech se zdravotnickým zbožím zákazníci oproti loňskému dubnu utratili o 2,5 procenta méně. 

Tržby z prodeje a oprav motorových vozidel se v dubnu meziročně zvýšily o 6,3 procenta. Ve srovnání s březnem ale byly i tak o 1,3 procenta nižší. Za motorová vozidla, včetně náhradních dílů, zákazníci zaplatili o 6,7 procenta víc než před rokem. Tržby za opravy stouply o 4,8 procenta.  

Jakub Ryba a Lukáš Antoš komentují pokles tržeb maloobchodů (zdroj: ČT24)

Pokles by měl dle analytiků zpomalovat

I když dubnová statistika ukázala, že se tuzemští spotřebitelé stále drží zpátky, meziroční pokles tržeb by měl být od května nadále mírnější, míní hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. „Předpokládanému oživení maloobchodních tržeb pomůže jak nízká meziroční srovnávací základna představovaná vývojem v maloobchodě v roce 2022, tak skutečnost, že v letošním druhém pololetí by měla v meziročním vyjádření začít růst reálná mzda s tím, jak se zmírní inflace,“ doplnil.

Propad maloobchodu by měl podle hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Dufka zpomalovat v druhé polovině tohoto roku. „Jen těžko se dá očekávat, že by se tempo letošních tržeb obchodníků přehouplo do plusu. K tomu by byl potřeba rychlejší pokles inflace a mimochodem i marží,“ řekl.

Ve srovnání s rokem 2019 tržby podle Dufka klesly o 5,6 procenta, což je nejvíce v celé Evropské unii, upozornil. „Vliv inflace je neúprosný, a tak zatímco v obchodech v dubnu nechali lidé o dvacet procent více peněz než v roce 2019, odnesli si v podstatě o 5,6 procenta méně zboží,“ dodal.

Trh podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakub Seidlera za letošek předpokládá meziroční pokles maloobchodních tržeb o dvě procenta. „Poslední čísla i revize směrem k horšímu však zvyšují rizika, že propad za celý letošní rok bude nakonec výraznější, ačkoli propad z loňského roku o 3,7 procenta by překonat neměl,“ soudí.

Se Seidlerem nesouhlasí ekonom společnosti Deloitte Filip Pastucha, podle něj tržby tento rok dosáhnou poklesu zhruba čtyř procent. Růst pak nastane nejdříve v příštím roce, poznamenal.

„Vstup ekonomiky do druhého čtvrtletí se úplně nepovedl. Poptávka domácností podle dnešních dat zůstává stále slabá a podle včera zveřejněných dat v dubnu ostře klesla produkce průmyslu,“ sdělil analytik Komerční banky Martin Gürtler. Pokud tento trend bude pokračovat v celém druhém kvartálu, česká ekonomika vykáže mezičtvrtletní pokles, dodal.