Lidská práva jsou víc než panda v zoo, soudí Čižinský

Vysocí političtí představitelé by neměli experimentovat s postojem Česka v otázce lidských práv jen kvůli obchodním zájmům. Shodla se na tom většina hostů předvolební debaty České televize na téma Společnost a kvalita života, kteří zastupují subjekty kandidující do Poslanecké sněmovny v říjnových volbách, a jejich volební potenciál jim dává šanci na úspěch. Hojně se debatovalo o samostatné diplomacii Hradu, kterou by však měla určovat vláda. Obzvláště v souvislosti s cestami prezidenta Miloše Zemana do Číny.

„Vrcholní političtí představitelé v čele s panem prezidentem jsou morální autority, které si nemohou dovolit to, co byznysmen, který chce nakupovat zboží,“ soudí lídr jihomoravské kandidátky TOP 09 Vlastimil Válek.

Ten současně zpochybnil výsledky experimentování s postojem Česka k dodržování lidských práv. „Jakési cesty pana prezidenta do Číny, které jsou fackou dodržování lidských práv, nevedly ke zvýšení importu a obchodu s Čínou. Naopak, když byl Karel Schwarzenberg ministrem zahraničí, byl ten obchod stejný, ne-li vyšší,“ poznamenal zástupce TOP 09.

První muž jihočeské kandidátky sociálních demokratů Ondřej Veselý zdůraznil, že je třeba rozlišovat mezi cestami prezidenta Miloše Zemana a politikou ministerstva zahraničí, které řídí volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. „Pan prezident se moc nedrží protokolů vlády,“ podotkl Veselý.

Vládní zahraniční politika se podle něj oficiálně odkazuje mimo jiné k Chartě 77. „PodIe mých informací se skutečně snažíme o dialog o lidských právech i s velkými partnery i v obchodních otázkách,“ konstatoval Veselý.

Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) připomněla takzvané prohlášení čtyř ústavních činitelů, které podepsal prezident, premiér, předseda sněmovny i ministr zahraničí poté, co se ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) sešel v říjnu 2016 s dalajlamou. Označila prohlášení za naprosto ostudné, servilní a ponižující. „To byl pro mě jako občana suverénního státu moment, kdy jsme se začali stávat gubernií,“ uvedla kandidátka ODS na Vysočině.

Tři čtvrtiny respondentů se v průzkumu společnosti Median pro Českou televizi vyslovily pro podporu dodržování lidských práv. Zásadovou zahraniční politiku, která lpí na lidských právech i za cenu omezení příležitostí v zahraničním obchodu, podporuje 72 procent lidí. Za tak vysokým číslem ale může stát i snaha o sociálně žádoucí odpověď, upozorňují výzkumníci.
Průzkum Medianu o názoru lidí na zahraniční politiku

Nestraník kandidující za Starosty a nezávislé Ondřej Lochman zastává názor, že obchodovat lze i bez ustupování ze svých názorových pozic. Také on při zhlédnutí dopisu čtyř ústavních činitelů měl podle svých slov dojem, že jako Čech se musí otřít o rohožku Čínské lidové republiky.

Sociálním demokratům Lochman nepřímo vytkl, že se nestarají o jednotnou zahraniční politiku: „Není možné, aby si prezident letěl soukromým tryskáčem za svými zájmy a vláda pak jen koukala a říkala si, že to není úplně politika, kterou by chtěla dělat,“ uvedl kandidát STAN.

Ondřej Veselý (ČSSD) se ohradil, že i ministr Zaorálek se za svůj podpis pod prohlášením později omluvil. Sám nechce být spojován se servilitou vůči Číně. „Nespojujte mi sociální demokracii s tím, že jsme servilní vůči Číně,“ zdůraznil Veselý.

Průzkum Median pro ČT
Zdroj: Median

Lukáš Kolářík, který kandiduje za Piráty v Jihočeském kraji, podotkl, že z grafů obchodu s Čínou vyplývá, že zůstávají konstantní i po několika návštěvách hlavy České republiky v asijské zemi. „Mě spíš zajímá, co tam jezdí domlouvat, když na obchody to nemá vliv. Jsme suverénní stát a neměli bychom se přeci ponižovat před nikým jen proto, že je větší, když jsou tam porušována lidská práva,“ prohlásil Kolářík.

Bezvýznamnost gest vůči Číně vnímá i pražský zastupitel a kandidát KDU-ČSL Jan Čižinský. V pražském zastupitelstvu sám hlasoval proti smlouvě Prahy s Pekingem, kde si čínská strana prosadila do smlouvy uznání politiky jednotné Číny. „Tam byl skutečně střet, zda jsou lidská práva víc než panda v zoo. Je potřeba říct, že jsou,“ tvrdí Čižinský.

Předvolební debata ČT24 - téma Společnost a kvalita života (zdroj: ČT24)

Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) podporuje zahraniční obchod. „Ale zároveň s tím neprodávat lidská práva a demokracii,“ dodává jedním dechem. Podle něj bychom se měli umět postavit i kritickým otázkám, jako je třeba problém Tibetu.

První muž kandidátky KSČM v Moravskoslezském kraji Leo Luzar reagoval na slova o servilitě tvrzením, že i jednostranná orientace na Západ je jistým druhem servility. Podle jeho soudu nechce český občan hledat vzory na západě nebo na východě. Sám Luzar zdůraznil, že lidská práva jsou i pro komunisty velmi důležitá.