Lerch místo dopravní policie povede pražské ředitelství. S vyšetřováním Čapího hnízda to podle Švejdara nesouvisí

Události: Personální změny v policejním sboru (zdroj: ČT24)

Tomáš Lerch končí v čele dopravní policie, dočasně ho nahradí Jaroslav Řehák a na místo bude vyhlášeno výběrové řízení. Lerch od července povede pražské krajské policejní ředitelství, kde vystřídá dosavadního ředitele Jana Ptáčka. Podle policejního prezidenta výměna nesouvisí s kauzou Čapí hnízdo, kterou vyšetřovala právě pražská policie a v níž je podán návrh na obžalobu premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Je to moje rozhodnutí, moje odpovědnost a s kůží jdu na trh já,“ řekl policejní prezident Jan Švejdar k celkem čtyřem zásadním personálním změnám, které provedl po půl roce ve funkci.  

„Změny prostě vykrystalizovaly po našich hovorech,“ dodal s tím, že výměny proběhly po vzájemné dohodě. Odmítl, že Ptáčkův odchod souvisí s kauzou Čapí hnízdo, kterou právě pražská policie vyšetřovala. „Ta změna je součástí řetězce změn, které spolu navzájem souvisí,“ uvedl Švejdar.

Podle Lercha jde o logické pokračování jeho kariéry u policie. „Přechod na pozici krajského ředitele hlavního města Prahy považuji za velkou výzvu po šesti letech ve funkci ředitele dopravní policie. Je to možnost rozšířit si zkušenosti a dovednosti,“ prohlásil. Dopravní policii vedl od roku 2013. Místo po něm dočasně převezme Jaroslav Řehák z Libereckého kraje.

První kroky v nové funkci Lerch zatím neupřesnil, nejdříve se prý chce seznámit s fungováním pražského ředitelství. Podle policejního prezidenta Švejdara bude pražská policie pod Lerchovým vedením „určitě vzkvétat“.

Brífink policejního prezidenta Jana Švejdara, reakce Tomáše Lercha a Jana Ptáčka (zdroj: ČT24)

Odcházím s dobrým pocitem, říká Ptáček

Končící ředitel pražské policie Jan Ptáček nastoupil do funkce loni v červnu, předtím působil jako náměstek ředitele středočeské policie. „Odcházím s dobrým pocitem. Měl jsem několik priorit, chtěl jsem posunout pražské ředitelství co se týče elektronizace a zavedli jsme elektronickou knihu provozu, to se mi určitě povedlo,“ uvedl.

Další prioritou bylo zlepšit situaci na Václavském náměstí, i to se podle něj podařilo. „Za poslední půlrok, kdy jsme nastartovali novou skupinu, je tam více než sto zadržených pachatelů, více než sedmdesát z nich jsou drogové trestné činy. Myslím, že situace na Václavském náměstí se zlepšuje. Takže základní věci, které jsem chtěl, se mi podařily. Trošku jsem Prahu nasměroval jiným směrem a budu doufat, že tím směrem bude pokračovat dál,“ dodal Ptáček s tím, že působil především jako manažer a až pak jako policista.

Jan Ptáček
Zdroj: ČT24

Právě elektronizace systémů – například knihy jízd, docházky, spisů nebo výslechů – prý některým policistům práci komplikovala. „Myslím si, že ty výtky byly u nějakých jednotlivců,“ říká policista a člen představenstva Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Muchovič. „Vůbec žádné pochybení tam nebylo,“ tvrdí také policejní prezident Švejdar.

NCOZ zůstává do vyhodnocení reorganizace beze změn

Ke změnám dochází i v Útvaru pro zvláštní činnosti, který se zabývá například odposlechy. Vladimíra Šibora nahradí Roman Vojtíšek. Z čela Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy odchází Marek Adam, vedením bude pověřen Miroslav Horák.

Žádně změny teď policejní prezident nechce dělat v Národní centrále proti organizovanému zločinu (NCOZ). Vznikla před třemi lety a kromě jiného spojila protikorupční a protimafiánský útvar, což vyvolalo řadu nesouhlasných reakcí. Funkčnost centrály už několik měsíců vyhodnocuje speciální skupina, výsledky by měly být známé do konce roku.

„Já bych chtěl vyloučit takové ty zaručené informace, že se ruší expozitury a že vznikají nějaké nové útvary. Skutečně nikdo nic takového do současné doby neřekl. Já si opravdu počkám na závěry té skupiny,“ reagoval Švejdar.