Koncem desetiletí by měla mít pošta podle Rakušana kolem 1500 kmenových poboček

Českou poštu čeká v druhé polovině desetiletí další velké zavírání klasických poboček. Další by měly fungovat v partnerském režimu. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy, že by do roku 2030 mělo zbýt 1500 až 1600 kmenových poboček pošty. Po letošní chystané redukci jich má zbýt 2900. Na jednání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, kde aktuální rušení poboček také hájil, označil Rakušan tento krok za záchrannou brzdu. On i samotná pošta ale odmítli zveřejnit analýzu, z níž rušení poboček vyplynulo.

Pošta má nyní 3200 poboček a od poloviny roku, kdy část z nich zavře, jich plánuje dál provozovat 2900. Ministr vnitra Vít Rakušan řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy, že by tento počet měl vydržet pět let, zároveň ale dal najevo, že potom přijdou další velké škrty. K roku 2030 by podle něj mohlo v Česku fungovat 1500 až 1600 kmenových poboček. Další by měly fungovat v partnerském režimu.

Pověřená ředitelka divize státní poštovní služby České pošty Martina Ivanová řekla ovšem na jednání sněmovního bezpečnostního výboru, že státní podnik nepočítá se zvýšením počtu obchodních míst v režimu Pošta Partner nad 2900 poboček. Podotkla, že s nimi má náklady.

O jednání výboru požádala opozice, která se předtím neúspěšně snažila prosadit debatu o situaci v České poště i na sněmovním plénu. Na návrh Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) požádal výbor plénum, aby vyzvalo Nejvyšší kontrolní úřad k bezodkladné kontrole České pošty. NKÚ ji naposledy kontroloval před šesti lety a mimo jiné kritizoval, že neexistovala dlouhodobá koncepce rozvoje.

Mračková Vildumetzová na výboru zdůraznila, že zavření poboček poště příliš nepomůže. Úspora bude podle ní 700milionová, ale poště chybí 23 miliard. „Takže to Českou poštu stejně nezachrání,“ uvedla.

V analýze jsou citlivá data, hájí Ivanová nezveřejnění

Vít Rakušan naopak považuje vzniklou úsporu za významnou, upozornil, že zmíněná úspora bude každoroční. Rušení poboček před poslanci charakterizoval slovy „záchranná brzda“. Dalším krokem má být návrh zákona, který by upravil financování České pošty. Ministr argumentoval i tím, že 80 procent výnosů pošty vzniká mimo její pobočky, takže ztráta výnosů bude podle něj zanedbatelná.

Odmítl požadavek opozice na odložení rušení pošt, aby bylo více času na jednání se starosty. Martina Ivanová ostatně ujistila, že jednání probíhají. Pošta podle ní oslovila všechny dotčené obce. Termín jednání má zatím 97 procent starostů a 40 schůzek už se uskutečnilo.

Opozice naopak tvrdí, že jednání přichází pozdě. Mračková Vildumetzová míní, že kdyby podnik a ministerstvo se starosty začali jednat včas, nestalo by se například, že by se v Mariánských Lázních rušila bezbariérová pobočka.

Ivanová uvedla, že pošta se rozhodla v tomto lázeňském městě zrušit menší pobočku. „V malé poště, byť bezbariérové, nejsme schopni to město obsloužit,“ podotkla. Rakušan i členka vedení pošty odmítli požadavek na zveřejnění analýzy, o kterou se rušení poboček opírá. „Celkovou analýzu za Českou poštu dávat nebudeme, protože jsou tam citlivá obchodní data,“ řekla Ivanová. Rakušan také v rozhovoru pro Seznam Zprávy prohlásil, že ve třech případech z 300 se ukázalo, že analýzy chybovaly, jeden případ se podle něj týká pobočky v Hradci Králové.