Koalice se shodla na kurzarbeitu, sněmovna by ho mohla řešit ještě v březnu

Události: Dohoda vládní koalice na podobě kurzarbeitu (zdroj: ČT24)

Jednání o kurzarbeitu se posunula. Legislativa umožní, aby stát firmám v potížích hradil část nákladů na mzdy. Koaliční strany po měsících sporů chtějí předložit společný pozměňovací návrh. V Poslanecké sněmovně by se o něm mohlo mluvit ještě do konce března. Princip kurzarbeitu má podporu i u opozice.

Vláda normu do sněmovny předložila v září. Mimořádná schůze, kde ji poslanci projednávali, skončila 19. února po půl hodině a to jednomyslným hlasováním o tom, že zákon se má vrátit k dalšímu projednání.

Ke kurzarbeitu se celkem sešly desítky úprav. Mezi nimi i dvě, které návrh celkově mění. Jedna od poslance za ČSSD druhá od poslankyň hnutí ANO a KSČM. Řada dalších ovšem mířila k původní předloze a s celkovými úpravami proto nemusí jít kombinovat. Náročné tedy bude zřejmě nejen získat podporu, ale i projít hlasovací procedurou.

Hnutí ANO a komunisté přišli s návrhem na začátku listopadu. Chtěli změny zjednodušit. Zaměstnavatel má vyplatit mzdy a zpětně dostane podporu. Náhrada může být mezi 60 až 80 procenty.

Pozměňovací návrhy kurzarbeitu
Zdroj: ČT24

Podle prosincového návrhu ČSSD má být náhrada 70 procent a proces opačný. V obou případech má jít o maximálně jedenapůlnásobek průměrné mzdy. Teď ale koalice hlásí shodu a předloží třetí kompromisní návrh.

„Shoda se našla na jednoduchém řešení úhrady významné části nákladů na vyplacenou náhradu mzdy za nepráci. Návrh zdůrazňuje ochranu pracovního místa. Po mnoha věcných diskusích je shoda na parametrech i principu,“ uvádí předsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Jana Pastuchová (ANO).

„Bavíme se o rychlosti vyplácení, to je pro mě velmi důležité, aby firmy nemusely výplaty předfinancovávat, o víkendu ještě ty věci doladíme,“ avizuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Hrozí i mimořádná schůze

O návrhu by se mohlo ve sněmovně jednat ještě v březnu. Variantou je i mimořádná schůze. Opozice vládu za spory kritizuje. S principem kurzarbeitu souhlasí, někteří poslanci ale zdůrazňují, že nástroj podpory má být vyvážený.

„Měl by zohledňovat, že není dobré betonovat místa v odvětví, která třeba nemají budoucnost,“ myslí si místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. „Měsíce tady hoří spor mezi ANO a ČSSD, berou si jako rukojmí zaměstnance a zaměstnavatele. Určitě se kloníme k tomu, aby firmy nejdříve dostaly peníze a pak až uhradily mzdy,“ reaguje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Kurzarbeit měl navázat na program Antivirus. Protože se ale normu nepodařilo včas schválit, prodloužila vláda podporu do konce dubna a je možné, že se kvůli koronavirovým opatřením prodlouží ještě znovu.