Koalice není schopná se na úsporných opatřeních dohodnout, prohlásil Nacher. Podle Skopečka jde o potřebný kompromis

Ševčík, Nacher, Skopeček a Plevný hovořili o úsporném balíčku (zdroj: ČT24)

Pět nesourodých koaličních stran se není schopno dohodnout na konsolidačním balíčku, vláda něco pošle do sněmovny a potom sama načte komplexní pozměňovací návrh, prohlásil v pátečních Událostech, komentářích místopředseda sněmovního hospodářského výboru a člen rozpočtového výboru Patrik Nacher (za ANO). Podle místopředsedy sněmovny Jana Skopečka (ODS) je politika o kompromisech. Podle něj je ale potřeba zatáhnout za záchrannou brzdu. Ekonom Miroslav Ševčík vyslaný do debaty hnutím SPD kritizoval, že opatření jdou proti lidem – a nakonec budou mít negativní vliv i na státní rozpočet.

Sněmovna se v pátek nedostala k závěrečnému hlasování o vládním úsporném balíčku. U řečnického pultu se stihlo vystřídat jen několik opozičních poslanců, kteří navrhovaná opatření kritizovali. Koaliční zákonodárci se pokusili prosadit jednání i po druhé hodině odpoledne, opozice s tím ale nesouhlasila. Ke třetímu čtení se tak dolní komora vrátí v polovině příštího týdne.

„To, co teď probíhá v Poslanecké sněmovně, je legislativní proces. V tomto volebním období bohužel u celé řady zákonů, nejen u konsolidačního balíčku, je delší, než bývalo zvykem v uplynulých volebních obdobích. Ale musíme se s tím popasovat a dotáhnout konsolidační balíček všemi čteními do zdárného konce,“ řekl Skopeček.

Nacher kritizoval proceduru při tvorbě souboru opatření. „Tady je pět nesourodých stran, ty se nejsou schopny dohodnout,“ vytýkal. Vadí mu také procedura ve sněmovně. „Vláda něco pošle do sněmovny a potom sama k tomu načte komplexní pozměňovací návrh,“ řekl.

Skopeček připustil, že v pětikoalici je složité najít kompromis. „Ano, politika je o kompromisech, i tento balíček je o kompromisech. Já bych si ho dokázal představit úplně jinak, dokázal bych si tam představit více věcí, celou řadu věcí bych tam nechtěl. Nicméně respektuji, že je to kompromis pěti koaličních stran,“ reagoval.

Debaty o DPH

Nacher uvedl, že mu balíček nedává smysl ani obsahově. Vadí mu také „zmatek kolem DPH“. „Kde původní motiv údajně byl, že se to má zjednodušit, evidentně to jednodušší není,“ podotkl. Skopeček vidí zjednodušení DPH v tom, že bude o jednu sazbu méně.

Jako zbytečné, aby byly v balíčku, který je zaměřený na konsolidaci veřejných financí, změny DPH vnímá i předseda senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Miroslav Plevný (za STAN). „(Změna zákonů, pozn. red.) má vlastně v konečném důsledku negativní dopad. Ona nám vůbec nepřispěla k úspoře. A přitom je naprostá většina debat vedena právě kolem DPH,“ řekl s tím, že ani on zjednodušení nevnímá. „Zjednodušení nebo úpravy systému DPH mohou být, ale měly být řešeny separátně, mimo konsolidační balíček,“ dodal Plevný.

„Tento ozdravný balíček žádným ozdravným balíčkem není, je to otravný až dezolátní balíček, který bude mít negativní vliv na dopad životní úrovně všech obyvatel naší země,“ míní Ševčík. Podle něj bude mít balíček negativní dopad i na firmy – a nakonec i na státní rozpočet.

„Napříč těmi opatřeními se jde proti občanům České republiky, jde se proti zájmům – ať už to jsou rodiny s dětmi, studenti. A hlavně se jde proti důchodcům,“ prohlásil Ševčík. Je přesvědčený o tom, že se balíček měl udělat zcela jinak. Za vhodné opatření by považoval jiné sestavení rozpočtu na příští rok. Prioritou podle něj nejsou výdaje na obranu v situaci, kdy klesá reálná mzda a je relativně vysoká inflace.

S tím, že jde balíček proti lidem, Skopeček nesouhlasil. „Balíček je dělaný pro lidi. Nedovedu si představit, že bychom ty veřejné finance nechali běžet tím stylem a tím spádem, jakým běžely v uplynulých letech“ řekl. Podle něj je potřeba zatáhnout za záchrannou brzdu.

Pozměňovací návrhy

Skopeček podotkl, že teprve ve třetím čtení se rozhodne o tom, jaké pozměňující návrhy projdou. „Představa, že by balíček nějakým způsobem dramaticky ovlivnila opozice, to si přiznejme, že je iluzorní,“ podotkl. Podle něj má koalice jinou představu o tom, jak má vypadat veřejný rozpočet než opozice. „Ale rozhodne teprve třetí čtení. A neumím vyloučit, že nebudou podpořeny nějaké dílčí opoziční návrhy,“ doplnil.

Plevný připomněl, že podstata balíčku je zmenšení veřejného dluhu. „Čili veškeré návrhy, které směřují proti tomu, aby se schodek veřejných financí zmenšil, v principu asi z hlediska koalice nebudou vítány,“ upozornil.

Vládní předloha mění celkem 63 zákonů. Kabinet úpravy považuje za nutné a slibuje si od nich ozdravení veřejných financí – v příštích dvou letech by měly snížit schodek státního rozpočtu dohromady o více než 150 miliard korun. V příštím roce chce vláda díky balíčku snížit deficit o téměř 98 miliard korun. Víc než třetinu této částky, zhruba 35 miliard, plánuje kabinet získat díky zvýšení některých daní a odvodů, zbylé téměř dvě třetiny pak výdajovými škrty.