Kmoníček: Ve Washingtonu se intenzivně připravuje návštěva z Česka na úrovni „vyšší než ministerské“

Hynek Kmoníček v Událostech, komentářích: Není pro mě důležité, kdo má fotografii s kým (zdroj: ČT24)

Ve USA se intenzivně připravuje návštěva některého z vrcholných českých politiků. Není však zatím jasné, který to bude, v úvahu připadá prezident, ale také premiér. V Událostech, komentářích to řekl český velvyslanec ve Washingtonu Hynek Kmoníček. Někdejší ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře zároveň odmítl, že by dříve často skloňované pozvání Miloše Zemana do Bílého domu byla jen zdvořilostní fráze, zdůraznil však, že nepředvídanost je charakteristická vlastnost amerického prezidenta Donalda Trumpa.

O tom, že český prezident Miloš Zeman dostal pozvání do Bílého domu, informoval Hrad již před inaugurací Donalda Trumpa v prosinci 2016. Dosud se však návštěva neuskutečnila. Český velvyslanec ve Washingtonu Hynek Kmoníček dal nyní v rozhovoru pro ČT najevo, že se ledy začínají hýbat.

Zásadní podle něj je, že má Česko po mnoha měsících plnohodnotnou vládu s důvěrou. Zmínil, že se mimo jiné podařilo vyřešit případ Jevgenije Nikulina – údajného hackera, o jehož vydání kvůli kybernetickým zločinům, kterých se prý dopustil, žádaly Spojené státy i Rusko.

Kmoníček odkázal i na náměstka amerického ministra zahraničí Wesse Mitchella, který před časem navštívil Česko. „State Department (ministerstvo zahraničí) v této chvíli intenzivně pracuje s Bílým domem na realizaci – a teď ocituju – ‚návštěvy vyšší než ministerské‘,“ řekl Kmoníček. Kdy by k návštěvě mohlo dojít, však odmítl prozradit.

„My už nemůžeme ani naznačovat. Kdybych se toho dopustil a prezident Trump – který je znám svojí nepředvídaností a tuto vlastnost na sobě miluje nejvíce – si s tím začal jakkoli hrát, dostali bychom se do stejné smyčky, kde jsme byli. Vy byste měli dalších čtyřicet reportáží se stejně nudnou otázkou,“ argumentoval.

Navíc ambasador připustil, že „Američané mají dlouhodobou tendenci se v neprezidentských režimech zaměřovat spíše na osobu premiéra“. Zmíněné přípravy by tak mohly skončit i tím, že Donald Trump přijme Andreje Babiše, ale to nechtěl český velvyslanec předjímat. „Třeba nás americká strana překvapí nějakým úplně neotřelým přístupem,“ poznamenal.

Odmítl přitom, že by zmíněné pozvání Miloše Zemana do Bílého domu z roku 2016 byla jen zdvořilostní fráze. O tom, jak může nesprávné pochopení zdvořilosti dopadnout, ostatně před časem psal The Washington Post: Trump prý řekl brazilskému preizdentovi Michelu Temerovi – který čelí obvinění z korupce – na závěr telefonického hovoru, aby se zastavil, pokud někdy bude ve Washingtonu, čím přidělal svým diplomatům mnoho práce, protože hrozilo, že Brazilci vezmou pozvání vážně.

Pozvání českého prezidenta však podle někdejšího šéfa jeho zahraničního odboru proběhlo docela jinak. „Po letech diplomacie by člověk věděl, co je jenom zdvořilostní záležitost. Zaznělo to na počátku rozhovoru, v průběhu rozhovoru, na konci rozhovoru. V té chvíli jsme se pohybovali ve zcela konkrétních datech,“ ujistil Hynek Kmoníček.

Témat, o kterých může česká delegace ve Spojených státech na nejvyšší úrovni jednat, je potom dost. Velvyslanec v USA se zmínil o tendru na Temelín nebo nákupu nových vojenských vrtulníků.

„Je tam několik dalších velkých připravovaných tendrů v souvislosti s tím, jak se Česká republika zavázala dosáhnout oněch magických dvou procent HDP na obranu,“ dodal s tím, že pro něj jako velvyslance je beztak nejdůležitější „ne kdo má fotografii s kým, ale že jsme za loňský rok zvýšili obchodní obrat o 13 procent, letos to bude ještě více“.