Zeman pro Washington Post: Žádná vodka z Ruska, žádné peníze z Ruska

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro americký deník The Washington Post odmítl svou často přisuzovanou nálepku „proruského politika“ a zamítavě se postavil i k tvrzením, že by za jeho politickým úspěchem měl stát ruský kapitál.

Jako „proruského a protimuslimského evropského vůdce“ Zemana charakterizoval i samotný Washington Post, český prezident ale v interview taková slova označil za „standardní slogan“ svých oponentů. Odmítl také obvinění, že ho financuje ruský kapitál. „Žádná vodka z Ruska, žádné peníze z Ruska,“ řekl doslova.

Moskvě se věnoval i v souvislosti s protiruskými sankcemi, které na zemi kvůli okupaci ukrajinského Krymu uvalila jak Evropská unie, tak Spojené státy. Jak bývá u Zemana zvykem, tuto politiku odmítl. „Víte, proč jsem proti sankcím (vůči Rusku)? Protože to je přístup, který znamená ztrátu pro obě strany,“ uvedl s tím, že právě tento postoj stojí za tím, že získal nálepky prokremelského politika.

Obama prý Zemana nepozval kvůli kritice postoje k Izraeli

Americký deník pořídil rozhovor s českou hlavou státu před její avizovanou návštěvou Spojených států a setkáním se zvoleným prezidentem Donaldem Trumpem, které by mělo proběhnout ve druhé polovině dubna.

Pozvánku do Oválné pracovny si Zeman vysvětluje tím, že na otázku, proč byl pozván do Washingtonu, Zeman uvedl, že byl „jedinou evropskou hlavou státu, která Trumpa před prezidentskými volbami veřejně podpořila“ – a udělal to prý kvůli magnátově odvaze. „Politici by měli být odvážní a neváhat, a on odvahu má,“ řekl a ocenil i blízké názory na boj proti „islámskému terorismu a nelegální migraci“.

Jednání v Oválné pracovně je tradičně považováno za jeden z vrcholů diplomatického snažení, český prezident ale navštívil Bílý dům naposledy v roce 2002, když zde George W. Bush přivítal Václava Havla. Václav Klaus se pozvání nikdy nedočkal a Barack Obama nepozval ani Zemana.

Podle aktuálního vyjádření českého prezidenta pozvánka nikdy nepřišla proto, že Zeman nesouhlasí s Obamovým postojem k Izraeli. „Nemám rád jakékoli váhání v této oblasti,“ uvedl Zeman, podle něhož Obamova blízkovýchodní politika prakticky zničila všechny struktury a země v regionu.

Americký komplot? Možné je všechno, soudí Zeman

Washington Post se dotkl také loňské zprávy českých tajných služeb, podle nichž Rusko skrytě šíří v českých médiích propagandu a nepravdivé zprávy. Zeman reagoval poznámkou, že každý má nějaké názory.

Rusko podle něj může mít jiný pohled na skutečnost, a pokud ho chce veřejně formulovat prostřednictvím médií, „nejde o dezinformaci, nejde o propagandu“. Současně znovu odmítl centrum pro vyvracení dezinformací, které vzniklo při českém ministru vnitra. „Nikdo nemá monopol na pravdu,“ řekl americkým novinářům.  

The Washington Post se v rozhovoru mimo jiné ptal na nepodloženou zprávu jednoho prokremelského webu, že za protesty proti Zemanovi během výročí sametové revoluce v roce 2014 stála americká ambasáda v Praze. Na otázku, zda tomu Zeman věří, prezident odpověděl: „Nevím.“

„Myslíte tedy, že to je možné?“ zeptal se reportér deníku Anthony Faiola. „Možné je všechno,“ odvětil Zeman.