Kdyby se Ukrajina nedokázala bránit, byla by ohrožena bezpečnost střední Evropy, řekl Lipavský

Rozhovor s ministrem zahraničí Lipavským o výročí velké ruské invaze na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Vláda vyhodnocuje bezpečnostní rizika. Jedním ze scénářů bylo i to, že by se Ukrajina nedokázala ruské agresi bránit, řekl v rozhovoru se zpravodajem ČT ve Spojených státech Bohumilem Vostalem ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ten přiletěl do New Yorku na zasedání OSN. Šéf české diplomacie také zdůraznil nutnost podpory válkou sužované země.

„Stejně tak, jako člověk vzpomíná na 11. září, tak nějakým způsobem vzpomínám i na 24. února,“ řekl Lipavský při příležitosti výročí zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajině. V den, který otřásl Evropou, ho prý probudil telefonát jednoho z kolegů z ministerstva. „Který mě informoval, že náš zastupitelský úřad, velvyslanec (na Ukrajině Radek) Matula, vyhlásil evakuaci. A že se snaží dostat z Kyjeva a z Ukrajiny,“ popsal šéf české diplomacie.

Podotkl, že evakuace zastupitelského úřadu probíhala už průběžně předtím. „Už v předchozím měsíci jsme postupně stahovali zaměstnance a jejich rodinné příslušníky tak, aby tam už zůstávala jen jádrová jednotka a byl zachován chod úřadu. A zároveň aby evakuace potom už mohla proběhnout nějak řízeně,“ přiblížil Lipavský.

Poté, co obdržel 24. února 2022 telefonát, Lipavský svolal krizový štáb. „Ještě v ranních hodinách jsem volal s (tehdejším) ukrajinským velvyslancem Jevhenem Perebyjnisem, abych mu vyjádřil podporu,“ popsal své první kroky Lipavský.

Napjatá atmosféra

Už před vypuknutím plnohodnotné ruské invaze byla podle Lipavského atmosféra velmi napjatá. „Tušilo se, že se něco blíží. Nevěděli jsme, v jakém rozsahu se odehraje ten akt ruské agrese,“ uvedl. Poznamenal, že česká vláda vyhodnocuje všechna možná bezpečnostní rizika. „Koneckonců i masivní vpád Ruska na Ukrajinu byl jeden z těch scénářů, které byly na papíře a pracovali jsme s nimi,“ řekl.

Varianta podle něj zahrnovala i to, že by se Ukrajina nedokázala bránit. „Měli bychom Rusko na hranicích se Slovenskem, to by bylo významné riziko pro bezpečnost České republiky i pro bezpečnost celé střední Evropy,“ upozornil.

I nyní, rok od vypuknutí velké invaze, česká diplomacie podle Lipavského stojí za tím, že je třeba dát Ukrajině takové prostředky a zbraně, aby mohla uhájit svou územní celistvost a suverenitu. „Nedáváme Ukrajině zbraně, aby s nimi útočila, ale aby se bránila. To je velký rozdíl,“ řekl Lipavský. Připomněl zároveň českou humanitární pomoc, ale také právě dodávky zbraní. „Jsou to zbraně, se kterými se bojuje i za naši svobodu,“ zdůraznil.