Jurečka se přidal k lidovcům už jako teenager. Nadšený farmář v minulosti nevyloučil spolupráci s Babišem

Lidovci si na sobotním sjezdu zvolili do vedení strany Mariana Jurečku. Bývalý ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL působí ve straně už více než dvě dekády a platí za dobrého zákulisního vyjednavače. Mezi priority považuje tento nadšený farmář dostupnost bydlení, výstavbu dopravní infrastruktury či důchodový systém. Po nadcházejících volbách do parlamentu nevylučuje spolupráci s žádnou stranou s výjimkou SPD a komunistů.

Osmatřicetiletý rodák z Přerova má pět dětí a rád farmaří na rodinném statku v Rokytnici na Přerovsku.

„Spokojené rodiny, bezpečný domov, svoboda, solidarita, tolerance, pracovitost, poctivost, soucit, obětavost, odpovědnost za sebe, své blízké a své okolí. To je to, co v politice prosazuji a za co bojuji. To je svět, který je náš, kterému rozumíme a který bychom si neměli nechat vzít lidmi, kteří to vidí jinak,“ píše o sobě na webu.

Jurečka vystudoval obor rostlinolékařství na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 1999 v pouhých osmnácti letech, o jedenáct let později byl poprvé zvolen místopředsedou strany.

Funkci prvního místopředsedy lidovců zastával v éře Pavla Bělobrádka v letech 2011 až 2019. Lidoveckým poslancem je od října 2013, krátce působil také jako předseda poslaneckého klubu své strany. Mezi lety 2014 až 2017 byl ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) ministrem zemědělství.

Marian Jurečka je sám zemědělec
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Prohra s Výborným

O funkci předsedy KDU-ČSL se pokoušel už na loňském březnovém sjezdu strany, ve druhém kole ale prohrál se svým předchůdcem Markem Výborným.

Jurečka se následně rozhodl, že do předsednictva strany již kandidovat nebude. Dostal se ale do celostátního výboru KDU-ČSL. „Dal jsem si od politiky odstup a uvědomil si chyby, které jsem předtím neviděl,“ řekl. Začátkem letošního roku se však Jurečka rozhodl, že do boje o křeslo šéfa strany půjde znovu poté, co Výborný oznámil odchod kvůli úmrtí své manželky.

V minulosti byl Jurečka také místopředsedou krajské KDU-ČSL v Olomouckém kraji. V tomto regionu se bude v letošních krajských volbách ucházet o hejtmanský post jako lídr lidovecké kandidátky.

Jurečka chce z KDU-ČSL odstranit poraženectví. Lidovci mají podle něj jako jediní propracovaný koncept sociálně-tržního hospodářství.

„Víme, kam patříme. Jsme srdcem Evropy, součástí Evropské unie a NATO, které zaručují naši bezpečnost a prosperitu. Chci, abychom byli důstojnými, aktivními a spolehlivými členy těchto organizací,“ zdůraznil.

Stranu podle něj tíží, že se ztrácí v davu opozice. „Lidé mnohdy neví, co říkáme my a co opoziční strany. I naše dobré návrhy v oblasti sociální či v oblasti ochrany vody a půdy se potom ztrácejí v tomto opozičním rybníku,“ uvedl.

Lidovci podle něj také ztratili sebedůvěru. Zaměřit by se měli na problematiku dostupnosti bydlení, plastů nebo dopravy, míní Jurečka.

Po zvolení předsedou strany řekl, že chce v letošních krajských volbách udržet stávající počet mandátů a ve sněmovních volbách bude spokojen s takovými výsledky, jakých dosahovali lidovci v 90. letech v éře Josefa Luxe.

Skepse vůči spolupráci opozice

Ohledně možné spolupráce KDU-ČSL s ostatními subjekty před parlamentními volbami v roce 2021 už dříve prohlásil, že pokud se nezmění volební zákon, je skoro nereálné vytvořit smysluplnou předvolební koaliční spolupráci.

Jurečka se staví velmi zdrženlivě k případné předvolební spolupráci nynějších opozičních stran. Sám v minulosti nevyloučil možnou koaliční spolupráci s nynějším premiérem Andrejem Babišem (ANO). Se všemi stranami s výjimkou KSČM a SPD je podle něj možné vést dialog o formě spolupráce po volbách.

Po svém zvolení předsedou však už zdůraznil, že po volbách nechce jít do vlády, ve které by seděl trestně stíhaný člověk.