Jom ha-šoa on-line. Jména obětí holocaustu si letos lidé připomínají virtuálně

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu, Jom ha-šoa, letos kvůli koronaviru organizátoři přesouvají na internet. Pietní akce, která se koná v úterý 21. dubna, se zúčastní například velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron, ale i příbuzní obětí holocaustu a přeživších. ČT to řekla koordinátorka akce z Institutu Terezínské iniciativy Eliška Waageová.

Zatímco loni si lidé připomínali jména obětí holocaustu na náměstích v jednadvaceti městech po celé České republice, letos se setkají virtuálně, a to v úterý 21. dubna mezi druhou a pátou hodinou odpoledne. „Myslíme si, že je důležité oběti nacistického rasového pronásledování během druhé světové války připomenout. Tato on-line forma se nám v současné situaci jevila jako nejschůdnější,“ zdůvodnila koordinátorka akce Eliška Waageová.

Akci bude veřejnost moci sledovat na webu Institutu Terezínské iniciativy. „Naším hlavním cílem je, aby se lidé na chvíli zastavili a zamysleli se nad minulostí. Aby mluvili o tom, co se stalo, a o tom, co by se nemělo opakovat,“ vysvětlila organizátorka smysl čtení.

#ctujmenanajomhasoa

Další možnost, jak se pietní akce zúčastnit alespoň na dálku, přinášejí sociální sítě. Zájemci zde mohou nahrát video, na kterém čtou jména obětí nebo jen sdílet fotografii se jmény obětí v komentáři a připojit hashtag #ctujmenanajomhasoa.

Do videokonference se podle Waageové zapojí představitelé městských samospráv, velvyslanci cizích států v České republice, představitelé českých židovských obcí, ale také příbuzní obětí holocaustu a přeživších. „Do přímého přenosu čtení budou zapojena také videa, která nám poslali lidé, kteří se chtěli připojit,“ popsala Waageová.

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu se bude letos, ačkoliv v jiné formě, konat už popatnácté. Chuť zapojit se letos projevilo 28 českých měst, což je o sedm více než loni. „Letos se poprvé měla připojit Bechyně, České Budějovice, Čáslav, Choceň, Jevíčko, Poděbrady, Říčany a Žamberk,“ vyjmenovala Waageová.

Odkaz k varšavskému ghettu

O posouvání termínu akce kvůli koronaviru ale organizátoři neuvažovali. „Akce je navázána na datum, které odkazuje k historickému výročí. Tento den je židovskou komunitou připomínán i v jiných zemích, nejen tedy v Izraeli,“ řekla Waageová.

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu, Jom ha-šoa, odkazuje na povstání ve varšavském ghettu v dubnu roku 1943. Den památky obětí holocaustu a hrdinství, hebrejsky Jom ha-šoa ve ha-gvura, připadá v židovském kalendáři na 27. den měsíce nisanu, tedy asi týden po Velikonocích. Připomíná šest milionů obětí holocaustu.

Od roku 2010 Institut Terezínské iniciativy spolupracuje s brněnským Muzeem romské kultury. To do seznamu doplnilo také jména Romů, kteří zahynuli v protektorátních táborech v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu, ale i v Osvětimi a dalších koncentračních táborech.