Jinde nedostatek léků řeší, kritizoval Farhan. Koaliční poslanec Kraus připouští zvýšení doplatků

Události, komentáře: Léková krize pokračuje (zdroj: ČT24)

V Česku stále chybí některé léky, teď především penicilin. Hlavní výrobce přerušil jeho dodávky. Člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan (ANO) kritizuje ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), že koná málo. Nástrojů k tomu, aby léky zajistil, má podle něj spoustu. Farhan také míní, že cena některých léků je nízká a mělo by dojít k navýšení. Předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus (ODS) míní, že je třeba reflektovat více realitu. Otázkou podle něj je, zda nezvážit zvýšení doplatků za léky. Je podle něj jednodušší říci občanům, že budou doplácet více, než jim sdělit, že léky nebudou, přiznal v Událostech, komentářích.

„Bezprecedentní situace už trvá několik měsíců, bohužel je to problém celé Evropy, nejen Evropy,“ podotkl Kraus. Ten je podle něj způsoben mnoha faktory. „Zpřetrhání celosvětových výrobních a dodavatelských řetězců. Protože vlivem covidu byly úplné lockdowny v zemích, které vyrábějí základní látky, ze kterých se vyrábějí léky,“ uvedl jako příklad. Továrny na tyto látky jsou převážně v Indii a Číně, jedna je ve Spojených státech, řekl.

„Navíc došlo k většímu výskytu některých bakteriálních a virových onemocnění, což bylo způsobeno opatřeními během covidové epidemie. Spotřeba tak byla větší, než bývala,“ doplnil dále.

Problém je samozřejmě multifaktoriální, souhlasí Farhan. Nicméně je přesvědčen, že ministerstvo zdravotnictví koná málo. Tedy to, co říká Kraus, je podle něj pravda jen částečně. „Protože kdyby toto ministr věděl, tak by nemohl slibovat, že léky budou v lednu nebo na jaře, až vyjde slunce, a že budou na podzim.“

Nástrojů k tomu, aby ministr léky zajistil, má podle Farhana spoustu. „Německý ministr zdravotnictví řekl, že u kritických léků zvýší úhrady o padesát procent. Lékárny jsou bonifikovány německými pojišťovnami. Až 25 procent za to, když vydávají léky, které přicházejí ze zahraničí. Vláda Rakouska podpořila výrobu antibiotik v zemi. Ve Francii podpořil Macron výrobu paracetamolu,“ uvedl jako příklady.

Komunikace resortu by měla být opatrnější, míní Cikrt

Nebyl bych na ministra tak přísný, reagoval šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. „Vždy ministr musí řešit jak krátkodobé problémy, tak ty dlouhodobé. Ministerstvo se krátkodobě léky shánět snaží různě po Evropě a domlouvat se s výrobci. Pod tímto dojmem občas ministr řekne, že už léky budou nebo nebudou,“ myslí si.

Komunikace resortu by ale podle něj měla být opatrnější. „Je těžké říci, že léky nemáme, že nebudou. Tak se ministr snaží veřejnost uklidnit, a možná až příliš konkrétními časovými údaji.“

Kroky evropských zemí, které zmiňoval Farhan, jsou dle Cikrta správné. „Jsou to ty dlouhodobé, na kterých je třeba už teď pracovat. Já věřím, že ministerstvo na nich pracuje,“ dodal.

Kraus: Válek má někdy příliš optimistická očekávání

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek neříká dle Krause milosrdné lži, občas má možná jen příliš optimistická očekávání. „Česko už dnes má legislativní nástroj, který po schválení vlády dovoluje hradit léky dovezené ze zahraničí. Stejně tak se dováží léky z cizojazyčných zemí, stejně tak se zakazují exporty léků, které nejsou k dispozici nebo hrozí jejich výpadky. Navíc se odsouhlasují specifické léčivé programy,“ sdělil Kraus.

„Maximální ceny a úhrady provádí Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), to by možná mohlo být pružnější a rychlejší,“ myslí si. Česko se totiž dostalo do kritického bodu, kdy pro některé výrobce a prodejce ceny léků nepokrývají jejich reálné náklady. „Na to je potřeba reagovat rychle.“

Například jeden ze slovenských výrobců penicilinového antibiotika jako důvod přerušení dodávky do konce září uvedl nízkou maximální cenu, za kterou lék v České republice může prodávat. Zveřejnil to SÚKL. „Patříme ke státům, kde ceny léků máme nejnižší,“ konstatoval Farhan. Za některé léky je to podle něj málo a mělo by tedy dojít k navýšení maximálních cen a rovněž změnám legislativním. „Aby bylo možné ceny navýšit a nebylo to jen jednorázové,“ vysvětlil.

Doplatky za léky

„Je to věc SÚKL a celého toho mechanismu. Už jsem říkal, že bychom měli být pružnější a reflektovat více realitu,“ reagoval Kraus. „Nyní je otázka, jestli to má být takzvaně plně hrazené z všeobecného zdravotního pojištění, nebo jestli se máme podívat na doplatky na léky. (…) Ale je to i politicky složitá situace. Říci občanům, že možná budou muset doplácet více, je velmi nejednoduché,“ přiznal.

Kraus ale uznává, že je jednodušší občanům říci, že budou muset za léky více doplácet, než jim sdělit, že léky nebudou. „Za mě ano. Ale není to oficiální postoj vládní koalice nebo ODS,“ upozornil. „Tam, kde se řádově zvýší doplatky v korunách nebo desetikorunách, tak aby z všeobecného pojištění byl dostatek na ty opravdu drahé léky a nebylo to zatěžující pro pacienty, kteří tyto léky užívají,“ uzavřel.