Jih Moravy zasáhnou vedra, Čechy bouřky

Jih Moravy ve středu zasáhnou vedra s teplotami až 33 stupňů Celsia. Ve čtvrtek se pak objeví v Čechách silné bouřky s přívalovými dešti. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Bouřky mohou rozvodnit hlavně malé toky a vyskytnou se možná také blesky a menší kroupy.

Výstraha před nárůstem teplot na třicet až 33 stupňů Celsia platí od středečního poledne až do odvolání pro většinu Jihomoravského kraje a jihozápadní část Zlínského kraje. „Na naše území proudí velmi teplý vzduch od jihu,“ vysvětlili pracovníci ČHMÚ.

„I na ostatním území mohou teploty ojediněle o trochu převýšit 31 stupňů Celsia, jejich výskyt však bude spíše lokální a izolovaný,“ doplnili. Lidé by podle ústavu měli kvůli vedru omezit odpolední tělesnou zátěž, dodržovat pitný režim a nenechávat děti či zvířata na přímém slunci, zvlášť třeba v zaparkovaných autech.

Vysoké teploty vydrží zřejmě až do konce týdne. Podle předpovědi ČHMÚ může být ve čtvrtek a v pátek až 33 stupňů a o víkendu až 32 stupňů Celsia.

Už ve středu se mohou podle předpovědi také ojediněle vyskytnout bouřky. Zvláště silné je meteorologové očekávají ve čtvrtek na většině území Čech. Výstraha platí od čtvrtečního poledne do 21:00 pro celý Jihočeský, Liberecký a Královéhradecký kraj a Prahu, většinu Středočeského a Pardubického kraje a Vysočiny i východní cíp Ústeckého kraje.

„Bouřky budou provázeny především přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny ojediněle kolem 40 milimetrů (čtyřiceti litrů na metr čtvereční – pozn. redakce). Mohou se vyskytnout výjimečně také nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu nebo kroupy,“ oznámili meteorologové.