Je to vyjednávací nástroj, říká k usnesení o Blažkovi Gregorová. Rozkolísá to důvěru v justici, míní Decroix

Decroix, Gregorová a Ustohalová hovořily o vyjádření nedůvěry Pavlu Blažkovi (zdroj: ČT24)

Piráti odhlasovali, že Pavel Blažek (ODS) jako ministr spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění programového prohlášení vlády. Dle pirátské europoslankyně Markéty Gregorové, která hlasování iniciovala, je usnesení vyjednávacím nástrojem. Strana tím dává najevo, co je pro ni za hranou, sdělila v Událostech, komentářích. S hlasováním samotným nesouhlasí členka ústavně-právního výboru sněmovny Eva Decroix (ODS). Podle ní jde o „prázdné plácnutí do vody“, které rozkolísá důvěru v justici. V parlamentní demokracii k jednání slouží jiné instituty, než je celostátní fórum, míní.

„Jde o vyjednávací nástroj,“ říká o stranickém usnesení Gregorová. Podle ní je nutné si uvědomit, že ačkoliv rozložení ve vládní koalici a ve sněmovně není pro Piráty příliš příznivé, dle průzkumů jsou stále nejsilnější vládní stranou. „Máme určité voliče a máme vůči nim určitou zodpovědnost. (…) Měli bychom jim dávat najevo, co je pro nás už za hranou,“ podotkla.

O Blažkovi a jeho možném střetu zájmů dle Gregorové vyvstávaly především od různých investigativních novinářů stále nové informace, proto hlasování nyní iniciovala. Podle ní nezáleží na tom, že je ministr spravedlnosti z jiné strany, tedy z ODS. O dalším postupu bude muset rozhodnout premiér Petr Fiala (ODS), dodala.

„Pokud říkáte, že chcete být konstruktivní stranou, mít nějaký vyjednávací nástroj, používáte slova jako diplomacie… Dokonce říkáte, že chcete něco komunikovat voličům. Ale od toho tady máme parlamentní demokracii,“ reagovala Decroix.

Prázdné plácnutí do vody, hodnotí usnesení Decroix

Parlamentní demokracie má podle ní jasná pravidla, a pokud někdo něco potřebuje vyjednat ve sněmovně či ve vládě, existují instituty, které k tomu slouží. „Celou tuto iniciativu považuji za prázdné plácnutí do vody. Jediný efekt, který bude mít, je, že rozkolísá veřejnost a důvěru v justici jako takovou,“ míní.

Podle Decroix Piráti trpí tím, že mají menší počet poslanců, než jsou jejich ambice do budoucna. „Nyní tak využíváte různých prostředků včetně celostátního fóra,“ poznamenala s tím, že na něm hlasovalo jen pět set lidí, což není „obrázek o tom, co si myslí desetimilionová společnost“.

Nyní je úkolem nejen ODS, ale celé vlády, jednat o tom, na základě jakých obav bylo usnesení přijato, a jestli jsou důvodné, sdělila Decroix.

Musíme zvedat pochybnosti, říká Gregorová

Pirátské hlasování na fóru považuje Gregorová za vrchol demokracie. „Je mi líto, že je tady shazováno, že názor pěti seti lidí (…) není brán v potaz,“ uvedla. Navíc Blažek se podle ní nechová tak, jako by měl „skvrnu“ pochybnosti na nezávislém výkonu funkce.

„Zároveň podává bezprecedentní množství žádostí o informace z živé kauzy, vysvětluje to interpelacemi od svých kolegů z ODS,“ poznamenala s odkazem na brněnskou bytovou kauzu. Ačkoliv měl dle Gregorové Blažek na informace určité právo, vyvolalo to jisté pochyby, jelikož to bylo bezprecedentní množství.

Piráti ale podle Gregorové zde nejsou od toho, aby Blažkovi dokazovali vinu. „Jsme protikorupční politická strana a momentálně tato vláda funguje i s naší důvěrou. Pokud se tak nemáme přestat tvářit, musíme zdvihat pochybnosti,“ prohlásila.

Důležité je dle Decroix podotknout, že ministr Blažek není prověřován. „Je z Brna. Chápu, že bytová kauza může zásadním způsobem v Brně rezonovat. Zároveň vnímám, že není dobré, aby byl vrhán jakýkoliv stín na nezávislost justice. Ale jako pro právníka je pro mě důležité, abychom se drželi faktů,“ dodala s tím, že informace o pochybení nejsou podložené.