Janoušek podal proti zamítnutí podmíněného propuštění blanketní stížnost. Na základě odůvodnění soudu ji buď stáhne, nebo doplní

Lobbista a podnikatel Roman Janoušek podal ve lhůtě blanketní stížnost proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6, který v úterý zamítl jeho žádost o podmíněné propuštění z vězení. Na dotaz ČT to uvedl Janouškův advokát Martin Sadílek. Doplnil, že jakmile soud vyhotoví písemné odůvodnění, stížnost podle argumentů soudu buď doplní, nebo stáhnou. Janoušek si ve vězení odpykává 4,5letý trest za to, že v roce 2012 srazil opilý autem ženu. V červenci uplynula polovina jeho trestu, který mu byl v minulosti ze zdravotních důvodů opakovaně přerušován.

„Podali jsme blanketní stížnost proti rozhodnutí a nyní čekáme na jeho písemné vyhotovení,“ sdělil ČT Sadílek. O dalších krocích budou podle něj s klientem rozhodovat až poté, co písemné rozhodnutí soudu obdrží. „Pokud by rozhodnutí soudu bylo přesvědčivým způsobem odůvodněno, žádost stáhneme,“ dodal.

V opačném případě by pak blanketní stížnost doplnili o odůvodnění. „Argumenty, které soud uvede ve svém odůvodnění, budou rozhodné pro argumentaci ve stížnosti,“ upřesnil Janouškův advokát.

Soudce: Účelu trestu nebylo dosaženo

Obvodní soud pro Prahu 6 v úterý zamítl Janouškovu žádost o podmíněné propuštění, kterou si podal po odpykání poloviny trestu. Podle předsedy senátu Lubomíra Janouška se neprokázalo, že v případě lobbisty bylo dosaženo účelu trestu.

Nehoda, při které vlivný podnikatel v pražské Michli vážně zranil svým autem ženu a od nehody ujel, se stala v roce 2012. Původně byl obžalovaný za pokus o vraždu, soudy ho ale uznaly vinným z ublížení na zdraví a z řízení pod vlivem návykové látky.

Do věznice nastoupil v listopadu 2014, od března 2016 až do loňského července byl ale na svobodě. Brněnská justice mu totiž výkon trestu opakovaně přerušovala na základě lékařských posudků, podle kterých u Janouška existuje po operaci hlavy riziko těžkého poranění mozku, potřebuje dohled a musí se při chůzi opírat o berli. S berlí a helmou na hlavě přišel Janoušek k soudu i v úterý.

Jízda na kole, návštěva galerie či výlet do Alp

Janoušek v minulosti dvakrát žádal pražský městský soud o prominutí zbytku trestu, ten mu však nevyhověl. Sledování nařízené pražským vrchním soudem lobbistu v době přerušení trestu zastihlo na plovárně, na kole nebo v galerii.

Média také zveřejnila fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na kterých je Janoušek bez hole v Alpách. „Samozřejmě vnímám, že mediální zkratka mě nelíčí v dobrém světle,“ řekl k tomu Janoušek v úterý u soudu. Vysvětloval, že mívá dny, kdy se cítí dobře, a že by podle lékařů neměl rezignovat na běžný život ani pohybové aktivity.

Právě na tento rozpor v Janouškově chování poukazoval při rozhodování o podmíněném propuštění jak státní zástupce Richard Petrásek, tak i soudce. Petrásek označil zdravotní posudky za tendenční. Připomněl také, že Janoušek podruhé loni v červenci nastoupil do věznice až poté, co na něj policie vydala příkaz k dodání do výkonu trestu. Do vězení se musel Janoušek vrátit poté, co státní zástupce uspěl se stížností proti přerušení trestu ze zdravotních důvodů u Vrchního soudu v Olomouci.

Podnikatel čelí obžalobě ještě z podílnictví v případu úhrad zdravotních pojišťoven pro společnost Chambon. Soud ho letos nepravomocně osvobodil. Státní zástupce pro Janouška žádal sedmileté až osmileté vězení a proti verdiktu se odvolal.