Hnutí ANO se podle volebního modelu Kantaru drží na svém, oslabuje ODS i Piráti

V zářijovém volebním modelu agentury Kantar si hnutí ANO drží s náskokem první místo, druhá je ODS a jako třetí se umístilo hnutí SPD. Celkem by se do sněmovny dostalo šest subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

Hnutí ANO by v září získalo 33,5 procenta, oproti poslednímu průzkumu Kantaru z května jde o stejnou hodnotu. Zato ODS, která je v modelu opět druhá, se oproti květnovému výsledku propadla. V září by získala dvanáct procent, což je o pět procentních bodů méně než v květnu.

Na dalších místech došlo ve srovnání s minulými průzkumy ke změně. Třetí by byla SPD s 9,5 procenta, až za ní by se umístili Piráti s 8,5 procenta. Zatímco u SPD totiž model vykázal posílení, u Pirátů naopak oslabení.

Mírně lepší výsledek pak ve srovnání s květnem podle modelu měly hnutí STAN, které by dosáhlo na 7,5 procenta, i TOP 09, jež by s pěti procenty uzavírala výčet subjektů, které by se dostaly do sněmovny.

Nejblíže k překročení pětiprocentní hranice by pak byla Přísaha, která v tomto modelu vykázala čtyři procenta. Socdem a KDU-ČSL by obě měly po 3,5 procenta. Na třech procentech by se umístili Svobodní, PRO a komunisté. S dvěma procenty se do modelu dostali ještě Zelení.

Přechod k opozici

S letošním rokem pozorují autoři průzkumu trend přelivu voličů mezi vládním a opozičním táborem. Zářijové měření podle nich tento trend potvrzuje a znovu ještě více prohlubuje.

„Nejvíce patrný je odliv od ODS, a to směrem k ANO, případně SPD, Svobodným, Přísaze. Mezi nejčastěji zmiňovanými důvody odklonu se vyskytuje nekompetentnost, nekoncepčnost, chaotičnost, neplnění slibů, ale objevují se také ekonomické důvody jako vysoká inflace, pokles reálných mezd a s nimi spojené důvody jako nečinnost, špatná komunikace,“ shrnují.

Volební model – hypoteticky, s koalicí
Zdroj: Kantar CZ/11. 9. až 29. 9. 2023/tech. CATI a CAWI/stat. chyba ±1/1 až ±3/6 p. b./976 resp.

Podle modelu oslabuje i koalice SPOLU

Za situace, že by se voleb v době sběru dat zúčastnila koalice SPOLU (složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) tak jako v roce 2021, ovšem už ne koalice Pirátů a STAN, by tedy první bylo hnutí ANO s 33,5 procenta. To by mimochodem byl o 6,5 procentního bodu lepší výsledek, než jakého dosáhlo ve volbách v roce 2021.

Koalice SPOLU by v tomto případě vykázala 19,5 procenta, oproti volebnímu výsledku by si tak pohoršila o 8,5 procentního bodu.

SPD by v tomto modelu měla 9,5 procenta, Piráti 8,5 procenta a STAN 7,5 procenta. Ostatní politické subjekty by byly pod pětiprocentní hranicí.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 86. vlna průzkumu Trendy Česka

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 11. 9. až 29. 9. 2023 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 982 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,6 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
  • Do volebního modelu počítajícího s koalicí vstoupilo 976 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,6 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.