Hamáček kritizoval Chovance: Sebevědomá ČSSD by neměla stát na jednom pódiu s Okamurou

Rozklížená sociální demokracie hledá nové vedení. Do boje o křeslo šéfa strany zřejmě promluví také znovuzvolený prezident Miloš Zeman. Už v sobotu při vyhlášení výsledků voleb přijel Zemana podpořit současný předseda a zároveň i znovu aspirant na křeslo šéfa vedení ČSSD Milan Chovanec. Nyní jej za vystupování kritizuje jeho konkurent ve stranickém souboji Jan Hamáček.

„Nevěděl jsem o tom, že Milan Chovanec bude účasten vyhlášení výsledků voleb ve štábu Miloše Zemana. Nepřekvapilo mě to, protože Milan Chovanec jasně řekl, že podporuje prezidenta Zemana, proto je logické, že se té akce účastnil,“ uvedl v DVTV.cz místopředseda ČSSD a kandidát na předsedu strany Jan Hamáček.

I Hamáček přitom o sobě mluví jako o příznivci Miloše Zemana, se kterým se prý vzájemně respektují. Současný místopředseda ČSSD však v sobotu dal přednost krajské konferenci ČSSD v Pardubickém kraji. „Považoval jsem to za svoji povinnost,“ dodal.

Na adresu rivala ve vedení sociální demokracie si však neodpustil poznámku. „Co mě trochu zarazilo je, že předseda ČSSD stál na jednom pódiu s Tomiem Okamurou, byť rozumím, že jediným důvodem byla podpora prezidenta Zemana. Ale myslím si, že hrdá a sebevědomá sociální demokracie by na jednom pódiu s Tomiem Okamurou stát neměla,“ reagoval na sobotní Chovancovu účast Hamáček.

Okamurovu krajně pravicovou SPD řadí politologové k antisystémovým stranám. Požaduje vystoupení Česka z Evropské unie a NATO, hovoří o zákazu islámu a oblíbeným tématem jsou „parazité, kteří využívají sociální dávky“.

Pozvánka na sjezd

Zatímco v sobotu Chovanec vyrazil slavit do štábu Miloše Zemana, o den později jej pak v boji o předsedu ČSSD podpořili spolustraníci v jeho domovském Plzeňském kraji a také na krajské konferenci ve Zlíně a v Ústeckém kraji.

Současný předseda sociálních demokratů Chovanec přitom v sobotu neopomněl pozvat Miloše Zemana i na únorový sjezd ČSSD, kde bude strana volit nové vedení. Hamáček si podle svých slov nemyslí, že právě osobnost Miloše Zemana bude hybatelem utvoření nového vedení. „Nemyslím si, že zvolení Miloše Zemana prezidentem bude mít na nové vedení ČSSD zásadní vliv,“ řekl Hamáček.

To, že Zeman, který coby předseda ČSSD přivedl stranu v devadesátých letech na vrchol, přijal pozvání na hradecký sjezd, je podle Hamáčka možnost, aby si vyříkali některé věci z minula. „Jsem velmi zvědavý, co na sjezdu v Hradci řekne, jakou má představu o budoucnosti ČSSD a představu o spolupráci. Byl bych rád, kdybychom se pokusili spolupráci postavit na nových základech,“ dodal Hamáček.

Strana po debaklu bojuje o přežití

Loňský debakl v parlamentních volbách přisoudil sociální demokracii s ani ne osmi procenty hlasů roli boje o přežití na politické scéně. Strana vkládá naději do nového předsedy, o němž bude rozhodovat 18. února.

Současný předseda Milan Chovanec, který byl součástí vloni ve volbách smeteného vládního křídla ČSSD a po rezignaci Bohuslava Sobotky zastává post „dočasného“ předsedy, by si rád post udržel i nadále.

O vedení strany má zájem více sociálních demokratů – kromě Hamáčka a Chovance také někdejší jihočeský hejtman Jiří Zimola, bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík či olomoucký primátor Antonín Staněk.

Miloš Zeman už dříve naznačil, že by jeho přáním byla vláda hnutí ANO s ČSSD a podporou komunistů. Andrej Babiš přitom už dříve vyloučil, že by s Chovancem kdy znovu usedl do vlády. Hamáček zase doposud spíše odmítal vládu se stíhaným premiérem v kauze Čapí hnízdo. „Nechci to ale kategoricky odmítat, naší povinností je hledat řešení,“ připustil v DVTV.cz. 

Již dlouhodobě stojí v sociální demokracii proti sobě dva hlavní názorové proudy. Jeden konzervativní, který reprezentují především účastníci takzvaného lánského puče z roku 2013, jako jsou Hašek a Zimola, ale také Foldyna či Zdeněk Škromach. Druhý proud patří k liberálnímu křídlu a reprezentují ho lidé jako Hamáček, Sobotka, Michaela Marksová či Jiří Dienstbier.