Etický kodex poslance by měl kultivovat jednání sněmovny. Reaguje na hrubé chování zákonodárců

Události: Vzniká etický kodex poslance (zdroj: ČT24)

Vzniká kodex poslance, který má kultivovat jednání ve sněmovně. Jde o reakci na hrubé chování zákonodárců. V týdnu dokument představila pracovní skupina mandátovému a imunitnímu výboru. Návrh podpořili zástupci všech parlamentních stran s výjimkou hnutí SPD.

V březnu 2023 poslanci hnutí ANO a SPD při debatě o snížení mimořádné letní valorizace důchodů obsadili řečnický pult. Nebo rok stará slova ministryně obrany Jany Černochové o otrocích na adresu poslanců hnutí ANO. Oběma případy se zabýval mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny, ale disciplinární řízení kvůli nim nezahájil.

Pomoci v rozhodování a také pozvednout úroveň debaty ve sněmovně by mohl nový kodex. Skupina složená z koalice i opozice ho v týdnu představila výboru. „Ambice byla taková, abychom na jedno místo shromáždili jakousi skrumáž pravidel chování, pravidel povinností, práv poslance. Nějakým způsobem je definovali,“ řekl místopředseda mandátového a imunitního výboru Pavel Staněk (ODS).

„Ta finální verze je taková, že ji rozešleme k uplatnění případných připomínek těm, kteří byli nepřítomní,“ doplnila předsedkyně mandátového a imunitního výboru Helena Válková (ANO).

Mandátový a imunitní výbor bude o pravidlech pro poslance jednat opět příští týden. To už by jeho členové měli o návrhu definitivně hlasovat.

Opoziční hnutí SPD materiál nepodpoří. „Jsme přesvědčeni, že etický kodex je nadbytečný, nepotřebný a že pro práci poslance nám stačí jednací řád Poslanecké sněmovny,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu SPD a člen mandátového a imunitního výboru Radek Rozvoral.

Naopak u zbylých klubů dokument podporu má. „Já neříkám, že je to něco zázračného, co úplně změní chod sněmovny v tuto chvíli. Ale myslím si, že je to dobrá věc, která může přivést k zamyšlení jednotlivé poslance,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a člen mandátového a imunitního výboru Aleš Dufek.

Pokud dokument výbor schválí, dostane ho vedení sněmovny i všichni poslanci. „Aby se mohl – jak já říkám trošku s nadsázkou – rozhodnout, jestli se podle toho bude chovat, nebo ne a jestli si zvyšuje pravděpodobnost, že bude pozván na mandátový a imunitní výbor,“ prohlásila Válková.

„Měli bychom jej zhodnotit po nějakém čase, a pokud nebude dostačující takovýto etický kodex, tak se bavit třeba i na úrovni vedení Poslanecké sněmovny, jak jej zavést ještě v širší podobě pro celou Poslaneckou sněmovnu,“ míní předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Už v minulém období se o takový krok snažil její předchůdce Radek Vondráček – neúspěšně.