Epidemie nezpomaluje, ve středu přibylo 21 126 nakažených covidem

V Česku ve středu přibylo 21 126 potvrzených případů koronaviru, víc než před týdnem. Po úterním mezitýdenním poklesu byl tentokrát přírůstek proti minulé středě asi o 3100 vyšší. V nemocnicích bylo ve středu s koronavirem 6561 pacientů, z nich 1064 bylo v těžkém stavu. Incidenční číslo se dostalo zpět nad 1200, ke čtvrtku na 100 tisíc obyvatel za sedm dní připadá 1222 nově potvrzených nákaz, předchozí den to bylo 1194. Reprodukční číslo aktuálně činí 1,01. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) chce s Anticovid týmem nové vlády probrat pandemický zákon.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Počet hospitalizovaných s onemocněním covid-19 v mezitýdenním srovnání ve středu stoupl zhruba o čtyři sta, proti úterý, kdy podle revidovaných dat vyžadovalo nemocniční péči 6845 pacientů, ale asi o tři sta klesl. Nakažených v těžkém stavu je v nemocnicích už třetí den víc než tisícovka.

Za posledních čtrnáct dní denní počty nově nakažených překročily hranici dvaceti tisíc v šesti případech. Nejvyšší za celou dobu epidemie byl minulý čtvrtek, kdy nové případy v jednom dni přesáhly osmadvacet tisíc. Podle matematických modelů hrozí v příštích týdnech zahlcení nemocnic.

Některé nemocnice už v minulých dnech ohlásily, že jsou na hraně své kapacity. Z několika zařízení se nakažení převáželi většinou do Prahy. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v úterý novinářům řekl, že zdravotnictví má nyní ještě rezervu ke zvládnutí covidové epidemie. Má ale výpadek tisícovek zdravotníků, kteří jsou na nemocenské či na ošetřovném. Výpadek personálu by podle něj mohl komplikovat péči i chystané masivnější očkování.

Covidpas bez posilovací dávky expiruje po devíti měsících

Zdravotníci dosud podali téměř 13,6 milionu dávek vakcíny. Ve středu se jejich počet zvýšil o 83 765, oproti minulému týdnu jde zhruba o čtvrtinový nárůst. Na očkování první dávkou přišlo ve středu necelých třináct tisíc lidí, podobně jako v úterý. Třetích posilujících dávek bylo asi o čtrnáct tisíc víc než v úterý, dostalo ji asi šedesát tisíc lidí.

Vakcinaci by měla podpořit iniciativa Lékaři pomáhají Česku, která chce kapacity očkovacích center doplnit možností nechat se očkovat ve vyhrazenou dobu v kterékoliv ordinaci zapojeného lékaře. Iniciativa si dala za cíl urychlit očkování třetími dávkami vakcíny.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že platnost očkovacích certifikátů se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Pro prodloužení platnosti je nutné, aby se lidé nechali očkovat právě posilující dávkou.

Pokud lidé posilující očkování nepodstoupí, certifikát jim po devíti měsících přestane platit. Pokud si lidé nechají dát posilující dávku, platnost certifikátů zatím bude podle Vojtěcha na dobu neurčitou. Česko tak následuje doporučení Evropské komise, která na konci listopadu toto zkrácení navrhla.

Pandemický zákon

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) chce v pátek ráno s Anticovid týmem budoucí vlády probrat další osud pandemického zákona. Bavit se budou i o naplněnosti nemocnic a omezování plánované a zbytné zdravotní péče. 

Podle Vojtěcha je pravděpodobné, že diskutovat se bude i o situaci v nemocnicích. Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v minulých dnech uvedl, že by bylo vhodné, aby ministerstvo plošně omezilo péči v nemocnicích, která není nezbytná. Podle Vojtěcha to ale není potřeba.

Pandemický zákon umožňuje resortu zdravotnictví a krajským hygienickým stanicím vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření covidu-19, než mohly bez něj. Mimořádná opatření musí podle předpisu předem nebo nejpozději do 48 hodin od vyhlášení schválit vláda. Než vešel zákon v platnost na konci února letošního roku, byl pro přísnější protiepidemická nařízení potřeba nouzový stav. Ten vláda opět vyhlásila před týdnem.

Jihomoravská výzva

Jedním z nejzasaženějších krajů nadále zůstává jižní Morava. S covidem zde v nemocnicích leží 920 lidí, což je po Moravskoslezském kraji vůbec nejvíc v republice, 90 z nich potřebuje plicní ventilaci. Ve čtvrtek proto zasedl i krajský krizový štáb.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) vyzval k přednostnímu očkování lidí nad 60 let proti nemoci covid-19. Po třech měsících od očkování totiž protilátky klesají, velkou část úmrtí nakažených v nemocnicích tvoří starší lidé, někteří jsou i očkovaní, a podle Grolicha je v kraji velké množství seniorů, kteří buď vakcínu nemají, nebo nemají třetí posilovací dávku.

Hejtman k očkování vybízí i s ohledem na Vánoce a doprovodná rodinná setkávání. „V lednu by pak mohla být další vlna. Proto je potřeba naočkovat co nejvíce lidí a být přes Vánoce opatrný. U lidí nad 60 let, kteří nejsou očkovaní nebo nemají třetí dávku, bych zvážil jejich návštěvu,“ uvedl hejtman.

Starostům chce adresovat písemnou výzvu, aby neměnili názvy vánočních trhů. Vánoční trhy jsou od konce minulého týdne zakázané, mnoho měst a obcí je ale mělo připravené. Proto se někde změnil název trhů například na farmářské, které zakázané nejsou. Grolich řekl, že by se starostové neměli snažit pravidla obcházet.

Královéhradecká výzva

Veřejnou výzvu vznesl i hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). V dopise vyzval zdravotníky působící mimo zdravotnická zařízení k výpomoci v nemocnicích v regionu. Především ve své mimopracovní době by se měli zapojit do pomoci v očkovacích či testovacích místech nebo podle požadavků nemocnic.

„Opět nastalo období, kdy jsou naše zdravotnická zařízení téměř naplněna pacienty a zdravotničtí pracovníci jsou unaveni a někteří též sami nemocní. I přesto, že usnesení vlády Vám ukládá k zajištění poskytování zdravotní péče pracovní povinnost, nechci prozatím tohoto nařízení využít,“ uvedl hejtman v dopise.

O pacienty s covidem-19 v kraji pečují krajské nemocnice, státní FN Hradec Králové a soukromá ve Vrchlabí. Sílící epidemie se promítá do jejich obsazenosti. V kraji bylo ve čtvrtek ráno 285 pacientů hospitalizovaných s covidem-19, přičemž 50 z nich vyžadovalo intenzivní péči.