Elektronický systém přihlášek na školy čelil útoku hackerů, ale funguje

Elektronický systém přihlášek na školy (DiPSy) čelil v sobotu odpoledne deset minut útoku hackerů, díky automatické ochraně funguje normálně dál, řekl ředitel státní organizace Cermat Miroslav Krejčí. Na útok DDoS upozornil Deník N. Někteří uživatelé mohli mít podle Krejčího problémy s načítáním stránky, to ale souviselo právě s aktivovanými ochranami proti DDoS, systém jako takový dotknutý nebyl, dodal.

„Zhruba od 12:35 do 12:45 trval silnější DDoS útok na stránky DiPSy a první dvě minuty bylo snížené množství uživatelů v systému a zbytek doby systém normálně fungoval,“ řekl Krejčí. Při DDoS útoku se útočníci snaží vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů stránky zahltit, a tím narušit jejich fungování.

Elektronicky se hlásit na střední školy mělo být možné od začátku února, ale organizace Cermat, která za přípravu přijímacího řízení odpovídá, spuštění odložila. Vyskytly se problémy s nahráváním příloh. To se již podle Krejčího podařilo opravit.

Události: Stát v noci spustil elektronický systém přihlášek na střední školy (zdroj: ČT24)

Systém se po odkladech otevřel v pátek před půlnocí, do sobotního odpoledne bylo podáno kolem čtyř tisíc přihlášek. Zhruba deset procent jich je podle Krejčího hybridních, což znamená, že zájemci musí vygenerovaný dokument doručit do školy. 

Cermat v sobotu do elektronických přihlášek ještě doplnil upozornění, že odesláním dokumentu začíná správní řízení s uchazečem. Reagoval tím na množství přihlášek, které zřejmě uchazeči vyplnili jen na zkoušku, aby se podívali, jak to funguje. Takové prohlížení systému ale představuje značnou administrativní zátěž pro ředitele – i když pak domnělý uchazeč vezme přihlášku zpět.

Zatím je systém otevřený pro uchazeče a zákonné zástupce. Ředitelé středních škol podle zástupců Cermatu dostanou přístupy během příštího týdne. Budou pak zadávat přihlášky, které jim přijdou v listinné podobě.

Elektronický systém vznikl s cílem zjednodušit proces přijímání na střední školy a omezit chaos, který ho provázel v minulých letech. Proti předchozím rokům odpadne mimo jiné administrativa se zápisovými lístky a odvoláním. Nově si mohou zájemci podat tři přihlášky místo dvou a vyznačují pořadí, které školy preferují. Na základě výsledků zkoušek a priorit uchazečů je pak systém automaticky rozřadí.

Zatím se uchazeči mohou hlásit do 20. února. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) by měl v příštím týdnu rozhodnout, jestli se kvůli zpožděnému spuštění systému termín neprodlouží. Krejčí dal ale najevo, že by to Cermatu způsobilo další potíže. Přípustný by podle něj byl posun maximálně o den. „Cermatu to způsobí vážné komplikace v časovém harmonogramu při výrobě samotných testů, co se rozdávají dětem u přijímaček,“ poukázal.

Na střední školy by se letos mohlo podle ministerstva školství hlásit až 106 tisíc žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Krejčí již dříve avizoval, že se počítá zhruba se 120 tisíci uchazeči.

Přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbového studia se konají 12. a 15. dubna, pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna.