Do Mošnova dorazily letouny F-35A, které se o víkendu představí na Dnech NATO

Do Mošnova dorazily letouny F-35A (zdroj: ČT24)

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku přistály tři letouny F-35A Lightning II amerických vzdušných sil, které se představí na víkendových Dnech NATO. Poprvé budou mít lidé příležitost vidět také nové české vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. Akce se uskuteční o víkendu 16. a 17. září. Na zajištění plynulosti dopravy a bezpečnosti nasadí policie desítky lidí a vrtulník.

„Nás to velmi těší, protože ostravské letiště a naše akce se stala první v celé střední a východní Evropě, kde se potká pět těchto nejmodernějších strojů, tři americké a dva britské. Svědčí to o prestiži naší akce. Cesta k tomu ale byla dlouhá,“ řekl při přistání letounů předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Připomněl, že před dvěma lety mohli lidé vidět italskou F-35 při statické ukázce a loni návštěvníci letadlo páté generace poprvé viděli ve vzduchu. Průlet tehdy předvedlo nizozemské letectvo. „A po těch dvou letech zkušeností se nám jich podařilo zajistit pět,“ řekl.

Nákup letounů plánuje i česká armáda

Letos se návštěvníci mohou těšit na statickou i dynamickou ukázku. F-35 Lightning II je jednosedadlový, jednomotorový víceúčelový letoun. Disponuje rozsáhlým arsenálem, který může být tvořen variací raket vzduch–země, vzduch–vzduch, protitankových střel nebo pumami menších a středních velikostí.

Kromě USA je letoun používán Itálií, Spojeným královstvím, Nizozemskem, Norskem a dalšími. Mimo státy NATO lze F-35 najít ve výzbroji Japonska či Austrálie. Nákup těchto strojů plánuje i česká armáda.

Premiéry a derniéry

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR nabídnou několik premiér i derniér. Naposledy lidé v Česku ve vzduchu uvidí například nadzvukové letouny Su-22 a Mig-29 polského letectva, poprvé naopak budou mít příležitost vidět nové české vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom.

Na Dnech NATO letos vystoupí dvě akrobatické skupiny – švýcarská PC-7 a polská skupina Orlik. „Obě létají na turbovrtulových letounech, které mají takovou vyšší manévrovatelnost. Bude to zajímavý kontrast těchto dvou turbovrtulových akrobatických skupin s nadzvukovými sólo vystoupeními řady letounů,“ nastínil Pavlačík.

Policisté očekávají dopravní komplikace

Na zajištění plynulosti dopravy a bezpečnosti během Dnů NATO nasadí policie v okolí letiště v Mošnově desítky lidí i vrtulník. Vzhledem ke kumulaci vysokého počtu vozidel na jednom místě a v jednu dobu tam ale i tak lze očekávat dopravní komplikace a kolony. Lidé by podle policistů měli vyjíždět s dostatečným předstihem a ideálně využít hromadnou dopravu. Dopravu mohou komplikovat i stavební práce na některých komunikacích.

„Žádáme řidiče, aby parkovali výhradně na místech k parkování určených. Jakákoliv překážka v silničním provozu je komplikací pro složky IZS, rovněž může ještě více zkomplikovat dopravu,“ doplnila policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Ukázky na nich předvádějí armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky z dvou desítek zemí. Vstup na akci je zdarma a každoročně na ni jezdí lidé z celé republiky i ze zahraničí, hlavně z blízkého Polska. V některých letech bylo návštěvníků i přes dvě stě tisíc.