Dárců krve o prázdninách kriticky ubylo, někde hrozí omezení plánovaných operací

Řada nemocnic se přes léto potýká s nedostatkem krevních zásob. Dárci často odběr odkládají kvůli plánovanému volnu i dovoleným. Často také kvůli tomu, že cestovali do exotických destinací, nesmí krev ještě měsíc po návratu darovat. Třeba oblastní nemocnice Kolín teď proto hlásí kritický nedostatek krve. Provoz zatím neomezila, hrozí ale rušení plánovaných zákroků.

„Zatím jsme nemuseli omezovat péči o pacienty, tedy plánované operace, pokud by ale v následujících dnech dárci nedorazili, bylo by nutné k omezení operací přistoupit,“ komentoval situaci primář Transfuzního a hematologického oddělení kolínské nemocnice Zdeněk Remler.

Na akutní případy by nízký stav zásob krevní banky vliv mít neměl. „Transfuzní přípravky pro tyto pacienty jsou vždy zajištěny. Můžeme zorganizovat mimořádný odběr, obvolávat dárce z naší kartotéky, krevní konzervy lze také dovézt z jiné transfuzní stanice,“ vyjmenoval Remler.

Díky výzvě na sociálních sítích, kterou transfuzní stanice vyhlásila začátkem minulého týdne, se ale počty dárců zvedly zhruba o polovinu oproti běžnému prázdninovému průměru. „Během léta chodí lidé méně darovat krev – probíhají dovolené, lidé cestují, po návratu z řady destinací je dárcovství možné až za měsíc. Nedostatek krve se tedy projeví většinou ke konci letních prázdnin,“ vysvětlil primář.

Kontakt napřímo

Mimo sociální sítě řeší nemocnice problém pomocí takzvaných „krevních barometrů“ na svých webových stránkách, případně pravidelné dárce potřebných skupin kontaktují napřímo.

„Naše dárcovská komunita je velmi akční a snaží se vždy v případě potřeby přijít,“ popisuje mluvčí Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov Petr Ballek. Na svých webových stránkách aktuálně prosí o darování taky třeba Nemocnice TGM Hodonín nebo Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

S prázdninovým poklesem krevních zásob se ale potýkají i další zdravotnická zařízení napříč Českem. Jedním z nich je i Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Podle její mluvčí Martiny Voráčkové ale dlouhodobý nedostatek nehrozí. „Naším hlavním úkolem je zajištění dostatečného počtu transfuzních přípravků pro naše pacienty, což se nám zatím stále daří,“ ujistila.