ČSSD se nezúčastní hlasování o nedůvěře, je ale ochotná podpořit rozpuštění sněmovny

ČSSD: O nedůvěře vládě hlasovat nebudeme, jsme pro rozpuštění sněmovny (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie se nezúčastní pátečního hlasování o vyslovení nedůvěry koaliční vládě Andreje Babiše (ANO), ve které má vlastní ministry. Po jednání stranických špiček to oznámil šéf ČSSD Jan Hamáček s tím, že je Lidový dům připravený podpořit rozpuštění sněmovny. Hlasování vyvolala opozice kvůli informacím v kauze Čapí hnízdo a údajnému únosu premiérova syna na Krym.

Opozice se snaží vyslovit nedůvěru vládě a je evidentní, že se jí to nepodaří. Současně vyzývá sociální demokracii, aby podala demisi. Přitom musí vědět, že v jakémkoliv případě se jí nepodaří, aby byl premiérem Andrej Babiš, protože nemá 101 hlasů. Byl to pokus shodit koaliční vládu prostřednictvím sociální demokracie, který nevyšel.
Jan Hamáček
předseda ČSSD

„Nejlepším řešením by bylo, když by se hnutí ANO rozhodlo pro slovenský model a jmenovalo jiného premiéra. Všichni víme, jaká je odpověď ze strany hnutí ANO. Proto se v pátek při jednání o nedůvěře vládě naši poslanci nezúčastní závěrečného hlasování,“ prohlásil po jednání grémia i předsednictva ČSSD stranický šéf a vicepremiér Jan Hamáček.

Andrej Babiš opakovaně prohlásil, že kvůli současné aféře odstoupit nehodlá, a podporu má nejen ve svém hnutí, ale i u prezidenta Miloše Zemana, který se nechal slyšet, že by i v případě pádu vlády šéfa ANO opětovně pověřil sestavením kabinetu.

„Je evidentní, že v jakékoliv konstelaci zůstává Andrej Babiš premiérem. V takovéto situaci demise nebo nedůvěra vládě nic nevyřeší,“ komentoval poměry Hamáček. „Jediné, co může věci vyřešit, je, když voliči znovu rozdají karty. Pokud by došlo k tomu, že se na půdě Poslanecké sněmovny zformuje minimálně 105 hlasů, které budou garantovány pro rozpuštění Poslanecké sněmovny, sociální demokracie je připravena dodat těch zbývajících patnáct,“ dodal.

Večer se pak poslanci ČSSD dohodli, že během páteční schůze budou sedět v sále až do hlasování. Pokud bude někdo napadat sociální demokracii, budou na to reagovat. Mluvit by měl hlavně jejich předseda Hamáček. Sál opustí až před hlasováním. Odejde 13 poslanců ČSSD, protože dva by měli být omluveni, a odejdou také ministři za ČSSD.

„Klíčový argument byl, že ČSSD nešla do vlády proto, aby řešila problémy Andreje Babiše. Nebudeme se účastnit finálního hlasování, tím potvrdíme, že naším cílem je ve vládě prosazovat program,“ poznamenal Jan Hamáček v Událostech, komentářích.

V Okamurově patu

Podle ústavy je pro vyslovení nedůvěry potřeba souhlasu „nadpoloviční většiny všech poslanců“ – tedy minimálně 101 hlasů. Pokud sociální demokracie do pátku své stanovisko nepřehodnotí, je tak již nyní jasné, že si kabinet důvěru zachová.

I kdyby totiž snahy ODS, Pirátů, lidovců, Starostů a TOP 09 na plénu podpořili poslanci SPD, jednalo by se stále jen o 92 hlasů – a s podporou ČSSD, ovšem bez Okamurových poslanců, jen o pětaosmdesát poslanců. Komunisté totiž avizovali, že budou hlasovat pro vládu.

Hamáček pak postoj Lidového domu vysvětloval právě kroky Okamurova hnutí, které se sice zprvu připojilo ke středopravicové snaze o Babišův pád, vzápětí ale témuž premiérovi nabídlo svou politickou podporu a podíl na vládě odborníků.

„Sociální demokracie šla do vlády mimo jiné proto, aby v České republice nevznikla vláda, která bude závislá na straně, kterou pokládáme za extrémní. Naše republika si nezaslouží, aby občané dostali ke stoletému výročí takovýto dárek,“ podotkl vicepremiér.

UDÁLOSTI: ČSSD nebude o budoucnosti vlády hlasovat (zdroj: ČT24)

Babiš ČSSD nerozumí

„Usnesení můžou někteří vnímat jako málo nebo příliš radikální, ale je to kompromis a pro sociální demokracii i pro naši zemi v tuto chvíli nejlepší řešení,“ komentoval středeční rozhodnutí předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček.

Ostatní parlamentní strany ovšem bez ohledu na politickou orientaci rozhodnutí sociální demokracie kritizují, byť z rozdílných pozic. Pro komunisty, kteří vládu podporují, a hnutí ANO je nesrozumitelné, proč Lidový dům nepodpoří vládu, ve které má své reprezentanty.

Události, komentáře: ČSSD Babiše podrží (zdroj: ČT24)

„Pokud se ČSSD rozhodla, že odejde ze sálu a nepodpoří svou koaliční vládu, tak to nechápu. ČSSD se díky vládnímu angažmá zachránila. Byla na pokraji volitelnosti a v opozici by se ztratila úplně,“ reagoval premiér Andrej Babiš. „Signalizuje to, že se ČSSD sama nedokáže orientovat v tom, co chce, a že jí až tak nejde o svůj volební program, jako spíš o záchranu sebe sama,“ doplnil místopředseda komunistů Stanislav Grospič.

Podle opozice se Lidový dům rozhodl zbaběle

Nedůvěryhodnost kabinetu vyplývá pouze z Andreje Babiše a jeho bizarních kauz. Je to Andrej Babiš, kdo má problém. Ať si ho ve sněmovně vysvětluje a ospravedlňuje se tváří v tvář opozici a celé veřejnosti. Sociální demokracie nemusí být hlasování účastna.
Radek Hlaváček
předseda Mladých sociálních demokratů

Opozice sociálním demokratům naopak vyčítá nedostatek odvahy a polovičaté řešení – a zřejmě nejkritičtější je Svoboda a přímá demokracie. „Postoj ČSSD je čistokrevná zbabělost. Pokud není ČSSD schopná hlasovat pro vlastní vládu, tak by takovou vládu měla okamžitě opustit,“ konstatoval předseda SPD Tomio Okamura. „Vláda, kde je ČSSD, nikdy naši podporu nedostane.“

„ČSSD souhlasí s tím, že premiér by měl odejít, ale nic pro to neudělá. Je to alibistické. Historický precedent – nehlasovat pro vládu, v níž jsou zastoupeni její ministři. Toto rozhodnutí je nejen zbabělé, ale zejména chybné a otvírá cestu rozkladu důvěry v demokratický stát,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Nezbývá, než rozhodnutí ČSSD respektovat. Je to úkrok stranou, jak řešit složitou vnitrostranickou situaci ČSSD, kdy vládě neřeknou ani ano, ani ne,“ komentoval slova ČSSD šéf křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek.

„Sociální demokraté upřednostnili stranický zájem být ve vládě před zájmem České republiky nemít trestně stíhaného premiéra, který může ovlivňovat vyšetřování,“ řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „ČSSD si nad pátečním hlasováním o nedůvěře vládě umyla ruce a tváří se, že stojí mimo. Ve skutečnosti dál dělá fíkový list Andreji Babišovi. Zachovala se jako chytrá horákyně: ani nahá, ani oblečená,“ doplnil předseda STAN Petr Gazdík.

Sociální demokraté se naopak domnívají, že opozice zvolila taktiku využít ČSSD jako beranidlo proti ANO. „Opozice se pokoušela vládu shodit naším prostřednictvím. Byli jsme pod obrovským tlakem,“ zdůraznil předseda strany. „Nechceme stát v jednom šiku s Petrem Fialou a Miroslavem Kalouskem. To jsou lidé, kteří to se sociální demokracií nemyslí dobře,“ dodal.

Postoj Lidového domu zprvu nebyl jednotný

ČSSD jako jediná dosud nedávala jasné stanovisko, jak se k hlasování o nedůvěře vládě postaví. Na středeční jednání přicházeli poslanci, ministři a další představitelé ČSSD s nejrůznějšími variantami.

Hamáček už před jednáním oranžových špiček uvedl, že nepřichází v úvahu, aby sociální demokraté hlasovali proti kabinetu, kde jsou jejich ministři. O víkendu řekl, že by pro vyslovení nedůvěry nehlasoval, protože opozice nemá žádný plán pro případ pádu kabinetu. Představitelé opozice to odmítli a mluvili o možnosti pokračování současné vlády ANO a ČSSD, ale bez Babiše. 

Například podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka by měla ČSSD trvat na odchodu premiéra Babiše z vlády do vyšetření případu Čapího hnízda, v opačném případě být připravena z vlády odejít. „Jsem připraven nelpět na funkci,“ uvedl. 

Poslanec Ondřej Veselý varoval, aby ČSSD odchodem z vlády neuvolnila místo SPD. „Naše cesta není, abychom pustili k vládě nacionalisty,“ uvedl. Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Birke podporoval setrvání ve vládě. „Pokud uděláme špatné rozhodnutí, dostaneme zemi do složité situace,“ varoval. 

I v minulých dnech zaznívaly v ČSSD nejrůznější názory. Například pražská buňka požadovala, aby ČSSD tlačila na odchod premiéra a ČSSD kvůli kontrole vyšetřování Čapího hnízda obsadila post ministra spravedlnosti. V opačném případě by měli ministři za ČSSD rezignovat. Jan Hamáček prozatím ujišťuje, že ze své funkce ministra vnitra stíní policii od politického vlivu. „Dokud budu ministrem vnitra, garantuji, že na policii nebude vyvíjen politický tlak,“ uvedl.

Sociální demokraté o vstupu do vlády s ANO za podpory KSČM rozhodli ve vnitrostranickém referendu. Část členů strany ale účast v kabinetu od počátku kritizuje. Vadí jim podpora KSČM či právě trestně stíhaný Babiš v čele vlády. Není proto jisté, že rozhodnutí předsednictva budou všichni poslanci v pátek respektovat.