Česko se snaží zabrzdit koronavirus, zavřelo hranice. Noste roušky, vyzval Hamáček

Stav na státních hranicích (zdroj: ČT24)

V pondělí začal platit zákaz vycestovat z Česka a pro cizince do země vstoupit. Vláda se navíc rozhodla kvůli šíření koronaviru zavést vnitřní ochranu hranic s Rakouskem a Německem. Kvůli tomu se na některých hraničních přechodech tvoří kolony. Omezení se nevyhla ani hromadné vnitrostátní dopravě. V Praze budou muset mít cestující zakrytý nos i ústa.

S pondělní půlnocí začal platit zákaz cestování českých občanů kamkoli do zahraničí. Cizinci naopak nesmí do České republiky. Pro obě restrikce budou existovat už zavedené výjimky, například pro takzvané pendlery. Na rakouských a německých hranicích probíhají nucené kontroly už od víkendu.

Obdobná situace je i na hranicích s dalšími dvěma sousedy. „Režim na česko-polských hranicích a na česko-slovenských hranicích se řídí rozhodnutím Polska a Slovenska,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Obě země zavedly hraniční kontroly a stanovily přechody, přes něž lze hranice přecházet a přejíždět. 

V souvislosti s opatřením na hranicích kabinet rozhodl, že policistům budou pomáhat vojáci a celníci. Vláda povolala k výkonu služby policie 2096 vojáků a 400 celníků a během pondělí se rozhodla k dalšímu posílení. Na přechody vyrazí v 19 hodin večer ještě dalších 941 vojáků s 86 kusy techniky. 

Grafika, koronavirus, MV
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Pracovníci, kteří dojíždí přes hranice, ale měli v pondělí kvůli jejich uzavření problémy. Fronty na hranicích trvaly tři až čtyři hodiny. Tvořily se například před hraničním přechodem do Polska v Náchodě - Bělovsi. 

Do pražské MHD jen se zakrytím nosu a úst

Na některých územích Česka se zavádějí jistá omezení v hromadné dopravě. Vedení Prahy zakázalo kvůli koronaviru vstup do vozů MHD bez zakrytého nosu a úst. Nařízení bude platit od půlnoci na úterý 17. března.

Zřizovatelé hromadné dopravy sahají někde i k úpravě jízdních řádů. Ke změnám se rozhodli v Jindřichově Hradci. „Dojde k částečnému přečíslovaní linek a městská hromadná doprava bude zajištěna v intenzitě víkendového provozu s posílením spojů v ranní a odpolední špičce,“ uvedl za místní radnici mluvčí Petr Kolář.

V některých městech zavádějí hromadnou dopravu zdarma. Jízdenku si nebudou v krizové době muset pořizovat v Blansku nebo Valašském Meziříčí.  

Na Olomoucku se omezila železniční doprava

Také třeba v souvislosti s uzavřením některých obcí na Olomoucku upravily České dráhy konkrétní spoje. „Z rozhodnutí místní Hygienické stanice nebudou níže uvedené stanice a zastávky obsluhovány vlaky. Červenka (trať 270 Zábřeh na Moravě – Olomouc), Uničov a Uničov zastávka (trať 290 Olomouc–Šumperk) a Červenka,“ uvedl podnik na svém Twitteru. 

Ve stanicích a zastávkách Litovel předměstí, Litovel město, Litovel, Červenka zastávka, Červenka, Uničov a Uničov zastávka nebude umožněn nástup a výstup cestujících.

V obecné rovině pak České dráhy rozhodly, že vlakový doprovod nebude prodávat jízdní, přepravní a rezervační doklady. Jízdenky tak bude nutno zakoupit on-line nebo na nádražích.  

Speciální opatření kvůli šířící se nákaze koronaviru zavedli i soukromí dopravci. Leo Express v úterý zruší 75 procent spojů, linky pro další dny bude řešit postupně. Společnost chce kvůli situaci jednat s vládou o případné podpoře.

RegioJet reaguje úpravou rezervačního systému. Mezi cestujícími ve vlaku bude dopravce rozmístěním volných sedaček v rezervačním systému garantovat vzdálenost 1,9 metru. Kontakt zaměstnanců s cestujícími snižuje firma na možné minimum a vybavuje je rouškami z vlastních zdrojů.

Vnitro doporučuje lidem ochranu obličeje

Situace se samozřejmě nemění pouze na hranicích a v dopravě, ale podepisuje se na životě v Česku obecně. Lidé by se nyní neměli volně pohybovat po území republiky – s výjimkou cest kvůli zaměstnání a podnikání, nezbytných cest za rodinou nebo osobami blízkými, cest nezbytně nutných k obstarání základních životních potřeb, například nákup potravin, léků a zdravotnických prostředků, drogistického zboží, krmiv pro zvířata, zajištění péče o děti, zajištění péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb nebo doplnění pohonných hmot. 

Ministerstvo vnitra doporučuje, aby lidé, pokud nemusí, nevycházeli a zůstali doma. V opačném případě doporučuje vnitro chránit si obličej rouškou či jinak.

Také odborníci propagují nošení látkových roušek na ulicích, vyzval k tomu mimo jiné i prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Roušky nechrání svého nositele před nákazou, ale zabrání nakaženým šířit virus v okolí.

Politici často poukazují na to, že roušek není dostatek, ale že si je lidé mohou sami vyrobit. Na sociálních sítích už lidé sdílejí návody na to, jak látkové roušky ušít.

Opoziční politici z nedostatku ochranných pomůcek viní vládu. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na Twitteru uvedl, že zabývat se chybami bude možné poté, co se Česko dostane z nejhoršího. „Nyní, prosím, si každý sežeňte nebo ušijte roušku a začněte ji okamžitě nosit,“ zdůraznil.

Na hranicích s Polskem se tvořily kolony, do Německa je cesta volnější

Kvůli opatřením vlády na českých hranicích se zkomplikovala doprava. Především v ranní špičce, kdy takzvaní pendleři vyrazili do zahraničí do práce, se tvořily na několika pohraničních místech kolony. Odpoledne a v podvečer naopak vznikaly kolony cestou zpět do Česka.  

Dopravní komplikace se během pondělí vyskytly před hraničním přechodem do Polska v Náchodě-Bělovsi. Dopoledne se tam vytvořila mnohakilometrová kolona. Přechod v Náchodě zůstal totiž jediným v Královéhradeckém kraji, kde lze překročit česko-polskou hranici. 

Několikakilometrové kolony se vytvořily během ranní špičky také před hraničními přechody s Polskem v Bohumíně a Chotěbuzi na Karvinsku. 

Naopak na hranicích s Německem v Ústeckém kraji panoval klid. Provoz byl řídký. Přechod na dálnici D8 v Krásném Lese na Ústecku přejížděly hlavně kamiony. Cínovec na Teplicku hlavně ráno překračovali lidé pracující v Německu. 

Plynulý provoz je i na přechodech do Rakouska. V Mikulově se zatím kolony netvoří a nucené kontroly řidiče příliš nezdržují.

Situace na českých státních hranicích (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.