Česko přešlo do čtvrtého stupně PES. Co byste měli vědět?

Události: Česko přechází do čtvrtého stupně PES (zdroj: ČT24)

S půlnocí Česko vstoupilo do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Mnohá protiepidemická opatření se tak znovu zpřísňují. Vrací se zákaz nočního vycházení nebo povinnost zavření provozoven restaurací. Vláda však stanovila také řadu výjimek. Proti původnímu schématu PES tak například zůstávají otevřené obchody.

Omezení pohybu a shromažďování

Od půlnoci znovu platí zákaz vycházení mezi 23:00 a 05:00. Shromažďovat se znovu bude moci maximálně šest osob. Nové opatření ale současně zavádí také omezení volného pohybu přes den. Výjimkami měly původně být jen cesty nutné k obstarávání základních životních potřeb. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale ve čtvrtek oznámil, že kabinet opatření upravil, aby umožňovalo cesty do jakýchkoliv obchodů.

Výjimka ze zákazu vycházení platí také pro štědrovečerní půlnoční mši. Úlevu ze zákazu nočního vycházení vláda nepřijala pro oslavy přelomu roku.

Návštěvy v zařízeních sociálních služeb

Zatímco v nedávné minulosti platil ve čtvrtém stupni úplný zákaz návštěv, nyní jsou v zařízeních sociálních služeb podle ministra Blatného návštěvy možné podobně jako ve třetím stupni. Podmínkou zůstává testování antigenním testem s negativním výsledkem, který není starší než 48 hodin, a nošení respirátoru třídy FFP2 nebo KN95 bez výdechového ventilu.

Obchody

Obchody zůstávají otevřené. Dále platí omezení počtu osob podle plochy; na jednoho zákazníka připadá 15 metrů čtverečních. Udržovat by se měly i dvoumetrové rozestupy mezi zákazníky. V obchodních centrech nad 5000 metrů čtverečních jsou zavřené dětské a jídelní koutky. V minulosti mohly mít ve čtvrtém stupni otevřeno jen vybrané obchody se základními potřebami, vláda ale před svátky udělala výjimku.

Nákupy jsou možné také v neděli a ve státní svátek. Na Štědrý den budou obchody zavírat ve dvanáct hodin jako běžně. Je to ale v závislosti na nouzovém stavu, který nyní platí do 23. prosince. Pokud bude nouzový stav prodloužen, podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) vláda ve svém opatření výslovně umožní prodej na Štědrý den dopoledne.

Události: Obchody zůstávají otevřené (zdroj: ČT24)

Trhy a vánoční prodejní akce

Prodej kaprů je ve čtvrtém stupni povolen jako prodej lokální potraviny za dodržení pravidel pro venkovní trhy. Pro ty platí možnost obsadit pouze každé druhé stanoviště pro stánek s minimálním rozestupem čtyři metry, zakázán je prodej občerstvení ke konzumaci na místě. Prodávat se mohou jen potraviny. Ve čtvrtém stupni platí i omezení počtu zákazníků na jednoho na 15 metrů čtverečních. Venkovní prodej vánočních stromků je možný za dodržení obecných opatření.

Hotely a restaurace

Od pátku znovu zavírají hotely pro rekreační účely a restaurace, stravovací podniky mohou fungovat jen s pomocí výdejových okének nebo rozvozu. Vláda zrušila zákaz prodeje nealkoholických nápojů s sebou, omezení se dál týká jen alkoholu.

Služby

Provozovny služeb mohou mít otevřeno i nadále, ovšem za dodržení pravidla 15 metrů čtverečních na jednu osobu. V minulosti musely mít ve čtvrtém stupni kadeřnické, pedikérské nebo kosmetické služby zavřené.

Sportoviště a bazény

S pátkem se znovu uzavírají také vnitřní sportoviště a bazény pro amatéry nebo wellness centra. Výjimka platí pro poskytovatele zdravotních služeb. Omezení shromažďování na maximálně šest lidí navíc znemožňuje organizované tréninky větších než šestičlenných skupin i venku.

Lyžařská střediska pak mohou od pátku 18. prosince fungovat. U vleků musí lyžaři dodržovat dvoumetrové rozestupy. Za zpřísněných podmínek fungují půjčovny i lyžařské školky, z výdejních okýnek se smí prodávat občerstvení.

Povolen je také profesionální sport. Amatéři mohou sportovat prakticky jen individuálně venku. Zakázané jsou amatérské soutěže. Ty profesionální jsou povolené ve zvláštním režimu.

Muzea a galerie

Po 15 dnech se v Česku také znovu uzavřou muzea a galerie. Čtvrtý stupeň počítá s tím, že muzea, galerie a památky jsou pro veřejnost zcela uzavřené. Výjimku ale nyní mají výstavy s unikátními zahraničními zápůjčkami. Přístupné tak mohou nadále zůstat výstavy, jako jsou například Sluneční králové v Národním muzeu nebo Rembrandt: Portrét člověka v pražské Národní galerii. Jedná se o výstavy, které jsou už otevřené.

Návštěvníci ale musí počítat s přísnějšími hygienickými podmínkami, které instituce zveřejní na svých webových stránkách. Ve stejném režimu, jako například maloobchod, budou fungovat soukromé galerie, které se kromě vystavování zabývají i prodejem uměleckých děl.

Kina a divadla

Pro divadla a kina se s přechodem na čtvrtý stupeň protiepidemického systému nic nemění. Diváci do hlediště nebo do kinosálu nemohli přicházet ani ve třetím stupni. Divadla mohou zkoušet a svá představení přenášet.

Památky, zoologické a botanické zahrady

Zakázané jsou návštěvy a prohlídky zoologických a botanických zahrad, hradů, zámků a obdobných historických nebo kulturních objektů. Veřejnosti nejsou přístupné ani hvězdárny či planetária.

Knihovny

Ve čtvrtém stupni mohou mít pouze výdejní okénka pro předem objednané knihy. Ve třetím stupni  byly otevřené, platila ovšem podobná omezení jako v případě obchodu a služeb, tedy jeden návštěvník na 15 metrů čtverečních a dvoumetrové odstupy.

Mše a obřady

Vláda umožní o Štědrém dni věřícím účastnit se půlnočních mší. V kostelech bude ale možné využít jen pětinu míst. S přechodem na čtvrtý stupeň se tak kapacity sníží z 30 na 20 procent. Maximální kapacitu lze využít jen pro sedící účastníky bohoslužeb. Mezi sedícími v jedné řadě musí být dvoumetrové rozestupy. Kostely lze navštívit i během dne. Ve třetím i čtvrtém stupni platí pro bohoslužby zákaz hromadného zpěvu. Svateb či pohřbů se může nově zúčastnit maximálně 20 osob.

Školství

Kvůli epidemii koronaviru ministerstvo školství prodloužilo vánoční prázdniny. Místo v úterý 22. prosince jdou žáci do škol naposledy už v pátek 18. prosince. K prezenční či distanční výuce se vrátí až 4. ledna.

Rodiče mohou za pondělí a úterý, které ministerstvo označilo za dny boje proti covidu, čerpat ošetřovné. Mateřské a vysoké školy budou příští pondělí a úterý fungovat už podle přísnějšího čtvrtého stupně v systému PES.

Za běžných okolností by ve čtvrtém stupni PES platila prezenční výuka pro mateřské, speciální a první stupeň základních škol. Rotační výuka pak pro druhé stupně základních škol a distanční pro střední, vyšší odborné a vysoké školy. V systému by zároveň platily výjimky.

Autoškoly

Autoškoly mohou i po pátečním posunu do čtvrtého stupně prakticky i teoreticky vyučovat a pořádat zkoušky. Kabinet kvůli tomu mírně upravil příslušné usnesení. Podmínkou je limit počtu přítomných osob.

Tisková konference po mimořádném jednání vlády 17. prosince (zdroj: ČT24)

Úřady a firmy

Stejně jako ve třetím stupni platí omezení úředních hodin, úřady také mají přijmout organizační a režimová opatření snižující riziko nákazy. U výrobních nebo skladových provozů je nutné dodržovat zpřísněná opatření. Je doporučeno testování zaměstnanců, a to i u kancelářských provozů, kde se doporučuje práce z domova.