České dráhy častěji řeší napadání personálu pasažéry, ve vlacích tak přibydou kamery

Události v regionech: Pracovníci drah se potýkají s rostoucí agresivitou cestujících (zdroj: ČT24)

České dráhy letos ve více případech a častěji než dřív musí řešit napadení svých pracovníků cestujícími. Za první půlrok státní železniční dopravce eviduje bezmála dvě stovky takových incidentů. A reaguje na to tím, že rozšíří kamerový systém přímo ve vlacích.

Moderní soupravy a vagony už jsou kamerami vybavené standardně, České dráhy je ale chtějí postupně instalovat i do těch starších, kde dosud chybí – nejde přitom jen o prevenci vůči agresorům, ale také třeba vůči sprejerům a dalším vandalům.

Například neukázněné cizince za asistence policie letos v květnu vyloučil z přepravy průvodčí v Havlíčkově Brodě. A opilí fotbaloví fanoušci při cestě z Českých Budějovic do Plzně zase zničili kupé.

Situaci teď mají zlepšit kamery. První vlaky, do jejichž výbavy patřily, začaly v Česku jezdit před dvanácti lety. A to v Libereckém kraji. Kamery se ale dlouho kvůli nedořešené legislativě při přepravě cestujících nesměly používat. Problém se záznamem se Českým drahám podařilo vyřešit zhruba před rokem. Lidé „monitorovaný“ vlak poznají podle specifického označení na dveřích.

Více kamer ve všech regionech

Vedoucí strojní stanice Liberec Roman Kvíčala vysvětlil, že v soupravě, kterou provedl štáb ČT, jsou umístěné celkem tři kamery – v každém oddílu pro cestující jedna. S kamerami ve vozech se každopádně během letošního a příštího roku budou cestující setkávat čím dál častěji. A to ve všech regionech.

„Letos zhruba za půl roku jsme zaznamenali asi 180 útoků na naše zaměstnance. Je to určitě nárůst, protože za celý loňský rok jsme zaznamenali kolem tří set případů napadení zaměstnanců,“ přiblížil negativní trend mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Ve skoro polovině incidentů pak šlo přímo o fyzické napadení. Šestnáct zaměstnanců drah kvůli tomu dokonce skončilo v pracovní neschopnosti.