Části Česka může v noci opět pokrýt ledovka, během středy bude hodně foukat

Na severovýchodě Čech a ve východní polovině Česka se může při mrznoucích srážkách opět tvořit v noci a ve středu ráno ledovka. Během dne pak na většině území začne hodně foukat, v nárazech může vítr dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Na česko-moravském pomezí a v západní části Moravy a Slezska vítr zeslábne ve čtvrtek, informoval v úterní výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění na slabou ledovkou platí od noci do středečního dopoledne. Její vznik ČHMÚ předpokládá ve východních částech Vysočiny, Libereckého a Pardubického kraje, v severní polovině Královéhradeckého kraje a na Moravě a ve Slezsku při přechodu teplé fronty i při mrznoucím dešti, který se může střídat se sněžením. Lidem hrozí úrazy při uklouznutí a komplikace v dopravě, upozornili meteorologové.

Výstraha ČHMÚ před ledovkou vydaná 23. ledna
Zdroj: ČHMÚ

Dopravu ledovka komplikovala ve východní polovině Česka i v noci na úterý a ráno, kdy kvůli ní byly uzavřené nebo velmi obtížně sjízdné některé úseky silnic. Se zpožděním jezdily autobusy i vlaky. Námraza na trolejích v Olomouckém kraji zastavila dopravu na několika železničních tratích, v Brně omezovala provoz tramvají.

Vedle ledovky meteorologové očekávají ve středu i silný vítr, který by podle nich měl zasáhnout téměř celou republiku. Na většině území Čech bude slábnout ve středu ve večerních hodinách, ve zbývajících oblastech bude hodně foukat i ve čtvrtek. K večeru pak bude vítr slábnout, dodali meteorologové.

Výstraha ČHMÚ před silným větrem vydaná 23. ledna
Zdroj: ČHMÚ