Bývalý zpravodajec BIS u soudu odmítl, že by předal exministru Bártovi odposlechy Béma a Janouška

Události: Soud začal projednávat kauzu úniku odposlechů Béma a Janouška (zdroj: ČT24)

Že by vynesl odposlechy rozhovorů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška, odmítl u soudu bývalý příslušník BIS Jan Petržílek. Obvinění označil za absurdní. Spolu s ním je obžalován bývalý ministr dopravy Vít Bárta. Uniklé odposlechy,  které pořídila BIS a v nichž se Bém s Janouškem vzájemně oslovují „Mazánku“ a „Kolibříku“, naznačují Janouškův vliv na kroky hlavního města pod Bémovým vedením.

Hlavní líčení zahájil soud za zavřenými dveřmi. „Jednání je neveřejné z důvodu projednávání utajených skutečností,“ oznámil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Přišel exministr Bárta i bývalý zpravodajec Petržílek. Ten obžalobu odmítl. „Nic takového se nestalo,“ řekl Petržílek médiím poté, co promluvil před soudem. Bárta svoji výpověď veřejně nekomentoval.

Co obžaloba tvrdí, považuje Petržílek za nesmyslné. „Nepřijde vám absurdní, abych předával něco na nějakém vánočním večírku před dalšími pěti lidmi, jak psali v médiích? Já jsem byl 17 let zpravodajský důstojník a takhle jsme určitě nepracovali,“ poznamenal. Někdejší zpravodajec, který později odešel od BIS k policii, upozornil, že je kvůli stíhání osm let postavený mimo službu a pobírá 50 procent mzdy. V současné době pracuje u záchranné služby.

Před soudem zatím nehovořil novinář Jaroslava Kmenta, který přepisy uniklých odposlechů zveřejnil v březnu 2012 v Mladé frontě Dnes. Soudkyně mu předem řekla, že jeho výslech musí z časových důvodů odložit. Kmenta však avizoval, že soudu stejně neřekne, jak se k odposlechům dostal. „Stoprocentně budeme chránit zdroj,“ řekl. Označil je za „vedlejší produkt investigativního pátrání kolem strany Věci veřejné“.

Podle obžaloby požádal zpravodajce Petržílka o odposlechy již v roce 2009 – tedy rok před volebním úspěchem Věcí veřejných – Bárta, který tehdy šéfoval bezpečnostní agentuře ABL. Obžaloba tvrdí, že Petržílek Bártovi předal 159 audiozáznamů, které byly v režimu důvěrné.

Policie se případem zabývala bezmála celé desetiletí. Víta Bártu a Jana Petržílka obvinili vyšetřovatelé již v roce 2013. Když se kauza dostala poprvé k soudu, ten ji vrátil policii k došetření, protože mu vadilo, že byla v utajeném režimu. Následně stíhání zastavil s tím, že se obžaloba opírá v podstatě výhradně o výpovědi anonymních svědků. Státní zástupce ale proti tomu úspěšně podal stížnost.

Bývalý vrcholný politik Bárta v současné době podniká v železniční dopravě. Od roku 2010 byl poslancem i ministrem dopravy. Post ministra opustil v dubnu 2011 kvůli tvrzení, že poslancům své strany platil za loajalitu. Soudy jej nakonec v březnu 2013 pravomocně zprostily viny. Bárta se následně po státu domáhal 20 milionů korun za zásah do osobního a politického života, neuspěl však kvůli promlčení nároku.