Bill Clinton po třiceti letech znovu navštívil pražský klub Reduta

Události: Bill Clinton v Redutě (zdroj: ČT24)

Bill Clinton, bývalý americký prezident, je v Praze. V úterý se zúčastní konference na Pražském hradě u příležitosti 25. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Do hlavního města přicestoval už v sobotu večer. V neděli navštívil jazzový klubu Reduta. Na místě s ním byl i český prezident Petr Pavel a zástupci politické reprezentace i bezpečnostní komunity.

Když byl Clinton v roce 1994 jako prezident v Praze, po jednání na Hradě jej Václav Havel vzal na procházku – přes Karlův most, pivnici U Zlatého tygra až k památníku sametové revoluce. Prohlídku města pak zakončili v klubu Reduta. Právě tam Havel předal svému hostovi saxofon jako dárek.

Nástroj Clinton hned vyzkoušel, koncert začal jazzovou klasikou Summertime, kterou si sám vybral. „Byl velmi neformální. To, že jsme se přivítali na podiu a podali jsme si ruce, to bylo to nejformálnější. Potom už zapadl do kapely,“ vzpomíná trumpetista Juraj Bartoš, který si tehdy s americkým prezidentem zahrál. 

Také tentokrát se podle fotek ze sociálních sítí Clinton prošel po Karlově mostě, uvedla CNN Prima News. Do Reduty přišel kolem 17:30 a zdržel se tam asi hodinu a půl. Clinton na setkání s českými politiky a dalšími osobnostmi vzpomínal na večer z ledna 1994. Řekl, že to pro něj bylo nesmírně emocionální období, protože mu pět dní předtím zemřela matka.

Tehdejší schůzku s Havlem označil za nesmírně důležitou z hlediska bezpečnosti nejen České republiky, ale i Spojených států. Vyzvedl současnou roli Česka při spojenectví a shánění dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu, která už dva roky čelí ruské agresi.

Večer byl velmi neformální. Kromě současných politiků pozvánku dostali také například bývalý premiér Mirek Topolánek, režisér Václav Marhoul či bývalí spolupracovníci Václava Havla – bývalý diplomat Michael Žantovský, poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar či europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Portál natoaktual.cz uvedl, že dalšími hosty byl také bývalý Havlův mluvčí Ladislav Špaček a osobní fotograf Tomki Němec, bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý a jeho jmenovec Jiří Šedivý, který byl prvním Čechem v pozici náměstka generálního tajemníka NATO.

„S Clintonem se ovšem v legendárním jazzovém klubu potkali také například těžce zraněný válečný veterán Lukáš Hirka nebo vyslankyně dobré vůle ministerstva zahraničí, kickboxerka Martina Ptáčková,“ uvedl web natoaktual.cz.

Clinton se v úterý zúčastní konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě, která připomene 25 let od vstupu Česka do NATO. Konferenci pořádá spolek Jagello 2000, ve Španělském sále na ní kromě Clintona promluví nejvyšší čeští ústavní činitelé nebo bývalý generální tajemník NATO George Robertson. Organizátoři konference upozornili na to, že na začátku svého prvního funkčního období Clinton poprvé v dějinách nastínil vizi Evropy bez konfliktů, nerozdělené a demokratické.