Bez členství v EU bychom byli osamoceným ostrovem, řekl Bžoch. A výrazně chudší, dodala Decroix

Události, komentáře: Dvacet let Česka v Evropské unii (zdroj: ČT24)

Bez vstupu do Evropské unie bychom byli osamoceným ostrovem a naše konkurenceschopnost by šla velmi dolů, uvedl ve speciálním vysílání pořadu Událostí, komentářů ke dvaceti letům Česka v Unii poslanec za ANO Jaroslav Bžoch. Mimo Unii bychom byli výrazně chudší, dodala poslankyně za ODS Eva Decroix. Výhody členství vidí i europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti), zatímco europoslanec Ivan David (SPD) proti tomu argumentoval současnou stagnací Česka.

Česko vstoupilo do Evropské unie 1. května 2004. Bžoch zdůraznil, že jako exportně orientovaná země by Česko bez členství v Unii nemělo tolik obchodních příležitostí, jako má nyní. „Nevzkvétali bychom,“ dodal s tím, že Česko může využívat volného pohybu zboží, kapitálu i osob. Bez toho bychom se stali osamoceným ostrovem uprostřed Evropské unie, jehož konkurenceschopnost by šla velmi dolů a „ekonomika by dostávala zabrat“, podotkl

Velikost naší ekonomiky i prostor, kde se Česko nachází, by bez členství v EU vedly k tomu, že bychom byli chudší, je přesvědčena Decroix. Česká ekonomika, zejména její průmysl, může ze zapojení do Unie těžit. Poslankyně také dodala, že EU není jen ekonomický, ale i politický projekt. A vstupem jsme usilovali nejen o „doběhnutí“ západní úrovně života, ale rovněž jsme se přihlásili k hodnotám Unie.

Gregorová dodala, že bez vstupu bychom byli o 740 miliard chudší, protože o tolik víc Česko dostalo na rozvoj, než poslalo do unijní pokladny. Neměli bychom také spolurozhodovací pravomoc na dění v EU, upozornila a má za to, že tratíme na tom, že nejsme v eurozóně. Zmínila také příklad Británie, která z Unie odešla, ale přes její hospodářskou sílu je pro ni obtížné si mnohé smlouvy samostatně vyjednat. Europoslankyně také kritizovala, že o vstupu Česka do EU se údajně předem nedebatovalo a lidé pak netušili, co od členství mají čekat.

David kritizoval militarizaci Unie, Gregorová si cení vyšší obranyschopnosti

David naopak argumentoval miliardami eur, které každý rok odcházejí z Česka na dividendách vyplácených zahraničním vlastníkům. Zmínil rovněž přijetí Green Dealu, který podle něj dělá velké problémy průmyslu i zemědělství. To pak snižuje životní úroveň a zvyšuje inflaci, míní.

Argumentoval tím, že existují státy, které nejsou v EU a také prosperují. Kritizoval i projednávaný migrační pakt či současnou údajnou militarizaci Evropské unie. „Asi si toho míru v blízké budoucnosti moc neužijeme, pokud nezvítězí rozum,“ kritizoval podporu zbrojní výroby.

Gregorová naopak ocenila podíl Česka na společných projektech NATO, které činí Česko obranyschopnějším, i to, že se vyrábí munice pro Ukrajinu. Zdůraznila, že naše ohrožení způsobuje Rusko.

Decroix řekla, že právě tím, že jsme aktivními členy EU a NATO, máme mnohem větší šance válce zabránit. „Sami se útoku z východu neubráníme,“ dodala.

Bžoch připomenul, že NATO je obranný pakt, který zajišťuje bezpečnost a přináší mír. „Na evropském kontinentu není míru, válku začalo Rusko,“ doplnil.