Bartoš: Piráti opustí vládu v úterý

Piráti podle jejich končícího předsedy, vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše opustí vládu i koalici v úterý po jednání poslaneckého klubu, kdy také podají demisi ministři zahraničí Jan Lipavský a pro legislativu Michal Šalomoun. Bartoš to v neděli uvedl v Otázkách Václava Moravce (OVM). Bartoše premiér Petr Fiala (ODS) odvolal z vlády k pondělku, kdy skončí také vnitrostranické hlasování Pirátů o odchodu z kabinetu.

„Je to tak,“ odpověděl Bartoš na dotaz, zda Piráti koaliční kabinet opustí. „Když vyhodíte z vlády předsedu strany po telefonu, tak strana asi nemůže reagovat jinak,“ dodal. Podle něj výsledky vnitrostranického hlasování v úterý projedná klub Pirátů a následně podají demisi zbývající pirátští ministři Šalomoun a Lipavský. Následně se chce Bartoš sejít s ostatními koaličními partnery.

Bartoš neví, zda by byl Lipavský ochoten pokračovat ve vládě jako nestraník vzhledem k tomu, že souběžně s demisí ohlásil i odchod od Pirátů. Podle místopředsedkyně opozičního hnutí ANO Aleny Schillerové je Lipavský pokládán za nepostradatelného, neboť plní úkoly Fialovy vlády.

Otázky Václava Moravce o odchodu Pirátů z vlády (zdroj: ČT24)

Bartoš počítá s tím, že sám zůstane poslancem a bude pokračovat v práci na legislativních návrzích, které předložil. Připomněl, že Piráti působili v minulém volebním období jako „konstruktivní opozice“.

Vicepremiér pro digitalizaci

Další existenci postu vicepremiéra pro digitalizaci ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nepovažuje za potřebnou. „Digitalizace zůstává klíčovým úkolem vlády jako celku, ne jedné vládní strany, ať už bývalé, nebo současné,“ zdůraznil Stanjura.

S tím Bartoš nesouhlasí. „Nemyslím si, že to může zůstat neobsazeno. Je to dáno i v kompetencích, které jsou tomu přiřčeny,“ míní. Obsazení postu vicepremiéra pro digitalizaci je podle něj nutné kvůli mezirezortní koordinaci digitalizace, řízení Rady vlády pro informační společnost a pokračování týmu pro centrální digitalizaci na Úřadu vlády. „Nejsou to nějací asistenti Ivana Bartoše,“ řekl končící vicepremiér. Podle něj je struktura této funkce postavená tak, aby ho mohl nahradit jiný člen vlády.

Není to vládní krize, tvrdí Stanjura

Stanjura v debatě uvedl, že po odchodu Pirátů z vlády bude nutné změnit koaliční smlouvu tak, aby se vztahovala jen na zbývající čtyři strany koalice. Programové prohlášení vlády se měnit podle Stanjury nebude, a proto není důvod, aby čtyřkoaliční vláda požádala o důvěru sněmovnu. Opozice kvůli tomu zvažuje, že vyvolá hlasování o nedůvěře kabinetu.

Otázky Václava Moravce o personálním obsazením vlády (zdroj: ČT24)

Stanjura nechce odchod Pirátů označovat za vládní krizi. To by podle něj znamenalo, že současná vláda ztrácí v parlamentu většinu, protože v danou chvíli není jasné, jestli bude mít vláda sílu prosazovat své legislativní návrhy. „To se v tomto případě nestane,“ zdůraznil ministr financí.

Podle Schillerové ale vládní krize nastala. „Vy se ani neshodnete na tom, jak to bude s koaliční smlouvou,“ upozornila. „Předložíte novou koaliční smlouvu, z toho možná vyplynou i úpravy dalších dokumentů, tak přece předstupte a řekněte si o důvěru,“ vyzvala Stanjuru.