Až čtyři kontroly na jeden projekt. Ministerstvo chce změnit pravidla prověrek národních dotací

Události: Duplicita kontrol veřejných financí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí připravuje změny kontrol veřejných financí. Se zástupci obcí diskutuje, jak upravit systém prověrek u národních dotací. Často se totiž stává, že kontroly probíhají duplicitně. Věcný záměr zákona by mohl být hotový ještě letos, ministerstvo financí samosprávám slibuje, že se prověrky zjednoduší.

Na problém při kontrole veřejných financí narazila radnice Přerova nad Labem. Před časem modernizovala veřejné toalety, na projekt si zažádala o dotaci 400 tisíc korun. Plán nakonec prošel čtyřikrát kontrolou, pro úředníky z obce s dvanácti sty obyvateli to znamenalo práci navíc.

„Zadávání všech dokumentů a položek, kde je i přehled všech příloh, které se dávají na poměrně jednoduchou dotaci, jako jsou třeba záchodky nebo nějaké kulturní záležitosti, trvá řádově pět dní,“ vysvětluje starosta obce Jiří Beneš (STAN).

Projekt byl v pořádku, problém ale představoval rozpočet. Ten neplánovaně stoupl kvůli rostoucím cenám prací a materiálu. K těmto položkám ale kontroloři nepřihlédli a radnici zkrátili dotaci o několik tisíc korun.

Podobné zkušenosti s opakovanými kontrolami má i Olomouc. Kvůli rekonstrukci tramvajových tratí navštívili kontroloři tamní magistrát třikrát.

Délka kontrol je podle olomouckého primátora Miroslava Žbánka (ANO) trvalý problém, některé se podle něj navíc neúměrně protahují. „Je to zejména z důvodů kapacit kontrolních orgánů nebo toho, což bývá nejčastěji, že samotní kontroloři dané problematice jednotlivých oblastí ne zcela úplně rozumí,“ popisuje primátor. Kontroloři podle něj nemají personální kapacity nebo nejsou vybaveni potřebnou technikou.

Ministerstvo chce digitální kontroly veřejných peněz

Počet duplicitních kontrol se ale snižuje, tvrdí olomoucký primátor. Starostové na ně opakovaně upozorňují už roky, Sdružení místních samospráv i Svaz měst a obcí proto tlačí na vládu, aby systém změnila.

„Byli bychom rádi, kdyby se sjednotila terminologie a kdyby se důkladně připravila i metodika, která bude kontrolám předcházet,“ říká předsedkyně Sdružení místních samospráv a poslankyně Eliška Olšáková (STAN). „Problém je, že mezi sebou neakceptují kontrolní závěry jiné kontrolní instituce,“ dodává Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí.

Ministerstvo financí už začalo připravovat změnu zákona. Resort chce, aby úřady kontroly prováděly digitálně a jejich výsledky mezi sebou sdílely, věcný záměr zákona by mohl být schválený vládou do konce roku.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je třeba celý proces zkoordinovat. „Není jednoduché napsat do zákona, že kontrola má být jen jednou, pokud se jedná o národní zdroje,“ připomíná ministr.

Kontroly projektů, které obce platí z evropských dotací, se ale měnit nebudou. Ty se totiž řídí celoevropskými pravidly.