Aplikace pomáhá pátrat po seniorech v ohrožení

Události: Pátrání po pohřešovaných seniorech (zdroj: ČT24)

Lidé nad pětašedesát let jsou po dětech další skupinou pohřešovaných, u které je podle policie ve vybraných případech nutné okamžitě požádat veřejnost o pomoc prostřednictvím médií i policejní aplikace. V prvních dvou červnových týdnech už takto bylo vyhlášeno pátrání po třech seniorech, pokaždé bylo úspěšné.

V zámeckém parku ve Vrchotových Janovicích se před měsícem během prohlídky ztratila šestaosmdesátiletá seniorka. Dva dny ji hledal vrtulník i hasiči s psovody. Rodina žádala o pomoc i účastníky nedalekého pochodu Praha – Prčice. Psovodi byli úspěšní až třetí den. Ženu našli, i za pomoci místních, o pět kilometrů dál. Byla vyčerpaná a dehydrovaná, jinak ale v pořádku.

Informace o pohřešovaných seniorech už se objevují i v aplikaci Echo. Tu si může nainstalovat každý a jeho telefon ho pak okamžitě upozorní na vyhlášené pátrání.

Policie vkládá do aplikace a posílá do médií ty případy, kdy jde o děti a seniory s handicapem, bez životně důležitých léků nebo pokud má podezření, že se jim něco stalo. „V rámci tohoto mechanismu byly minulý rok nalezeny všechny děti živé a zdravé. Tento rok jsme takové štěstí neměli a jedno dítě spáchalo sebevraždu,“ řekl vedoucí odboru pátrání kriminální policie David Janda.

Policie každý rok pátrá přibližně po patnácti stech dětech, jako ohrožené ale vyhodnotí jen zlomek z těchto případů. Loni to bylo dvacet devět, letos zatím třináct. Při pátrání bývá zásadní pomoc místních. Před třemi lety se to týkalo osmileté dívky, která zůstala čtyřicet pět hodin sama v šumavských lesích. Našel ji hajný. „Seděla ve vysoké trávě. Když jsme přišli, tak se postavila. Bála se,“ popsal tenkrát hajný Martin Semecký.

Policisté podle Jandy zároveň začali spolupracovat s městskými a obecními strážníky, kteří okamžitě po vyhlášení policejního pátrání obdrží e-mail s informacemi a fotografií dítěte či seniora v ohrožení.