168 hodin: „Ulepené hromádky neštěstí“. V prostějovské množírně živořilo skoro sto psů

168 hodin: Fabriky na štěňata (zdroj: ČT)

Množírny psů jsou výnosný ilegální byznys a v Česku jsou jich stovky. Jednu se podařilo najít dokumentaristům České televize při natáčení snímku Továrny na psí prachy. Policisté pak v domě v Prostějově našli skoro sto psů. Zvířata tam živořila jen jako stroje na peníze. Jejich štěňata byla na prodej hlavně v Praze. Pro 168 hodin natáčel Jaroslav Hroch.

„Už jsem pár množíren viděla, ale něco takového nikdy. Ať už jde o podmínky nebo počet psů,“ nechala se slyšet novinářka a ošetřovatelka psů Karolína Šoupalová. Jen v první místnosti bylo asi dvacet psů, mezi nimi v lavoru i fena se štěňaty. „Ti psi tam přes ni běhali, šlapali po těch štěňatech, ona měla úplně vytřeštěné oči,“ dodala.

V koupelně byla další štěňata, sotva dvoudenní. „Byl z nich cítit velký zápach, srst byla znečištěná i od výkalů,“ popsala veterinářka Veronika Feiferová. Asi desítka psů byla i v další místnosti v domě, na linoleu byly všude jejich výkaly. Ve dvoře pak bylo dalších přibližně padesát psů pozavíraných v kotcích.

„Psi byli ulepení. Člověk ho chytil a pomalu se mu přilepil k ruce. Nebyla to heboučká štěňátka, ale ulepené hromádky neštěstí,“ vypráví Šoupalová. Psy policisté v prostějovské množírně našli při zátahu na začátku dubna.

Akutní ošetření zubů

Žil mezi nimi i samec čivavy jménem Pepa. I on byl v hrozném stavu. „Trpěl dermatitidou, protože delší pobyt v moči a výkalech se projevil záněty kůže,“ uvedla Michaela Zemánková, ředitelka organizace Dogpoint, která se stará o opuštěné a týrané psy. Dodala, že nejakutnější ošetření ale vyžadovaly Pepovy zuby, které mu v podstatě hnily v tlamě. Většinu jich tak bylo potřeba vytrhnout, zbylé se odstraní při dalším zákroku.

Pepa byl v množírně asi osm let a jeho jediným úkolem bylo dokola vyrábět štěňata. Ty množitelka s překupnicí léta prodávaly, hlavně v Praze. Pořad 168 hodin přitom o překupnici reportáž odvysílal už před osmi lety. A už tehdy překupnice nabízela štěňata v zuboženém stavu.

Policisté v prostějovské množírně zasáhli poté, co na obě ženy podala organizace Hlas zvířat trestní oznámení s podezřením na týrání zvířat a podvod – s důkazy od dokumentaristů České televize. Navíc se povedlo najít spojitost mezi překupnicí z metropole a množitelkou z Prostějova.

„To, že se to podařilo takto zmapovat, je unikátní. Je to několik let práce jak Hlasu zvířat, tak České televize,“ popisuje advokát organizace Robert Plicka. Množírny jsou přitom v Česku zakázané a jejich majitelé je maskují právě tím, že zvířata množí v jednom městě, ale prodávají je v jiném.

Nejvíc populární jsou malá plemena, jejichž zástupcem je i zmiňovaný samec čivavy Pepa. O něj už má zájem nový potenciální „páníček“, čeká se ale na už zmiňovaný druhý zubařský zákrok, který musí pes podstoupit.

Není přitom jasné, kolik množíren psů v tuzemsku vlastně je. „Aktuálně řešíme minimálně desítky, v součtu jsou to ale určitě stovky množíren, možná i tisíce,“ odhaduje Plicka. „Po těch psech je velká poptávka. A lidé jsou dnes zvyklí, že když něco chtějí, tak to chtějí hned. A to chovatelé nezvládají pokrývat, což nahrává těmto lidem, kteří se živí utrpením zvířat,“ upozorňuje veterinářka Martina Načeradská.