Hotelovka v Pelhřimově láká studenty na zdobení perníčků

Pelhřimov – Střední hotelová škola v Pelhřimově se snaží získat nové studenty, jak se dá. Vedení školy přišlo s celkem originálním nápadem – během dne otevřených dveří je možné si nejen prohlédnout prostory školy, ale také se pustit rovnou do vaření, prostírání slavnostní tabule či zdobení perníčků.

Konec roku se blíží a řada žáků základních škol právě teď zvažuje, na jakou střední školu či učiliště si podá přihlášku. Školy se proto předhánějí v tom, jak potencionální studenty zaujmout. Více studentů znamená i více peněz ze státní pokladny. Na školách začínají dny otevřených dveří, které mohou leckdy být pomyslným jazýčkem na vahách. Hotelová škola v Pelhřimově proto nabízí zájemcům možnost vyzkoušet si přípravu studených lahůdek, krájení nudlí, ale i správné stolování či obsluhu.

Některým deváťákům se praktická prohlídka pomohla rozhodnout. „Třeba kdybych se neoženil, tak ať si můžu uvařit,“ řekl jeden z nich. „Jíst se bude pořád a zájem o obor je,“ uvedla mistrová odborného výcviku Jaroslava Peštová.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Většina škol na Vysočině letos přijímací zkoušky nechystá. „Těch žáků, kteří chodí na učební obory, je málo a je to chyba, protože snadněji nacházejí uplatnění,“ domnívá se ředitel Střední průmyslové školy a odborného učiliště v Pelhřimově Jaroslav Plášil. I letos mohou žáci devátých tříd podat tři přihlášky na střední školy a učiliště, nejpozději však do poloviny března.