Archeologové odhalili jedno z největších pohřebišť v Británii

Archeologové objevili jedno z největších pohřebišť na území Británie. Naleziště s ostatky více než 140 lidí, artefakty až z doby neolitu i důkazy o římské přítomnosti v oblasti odhalili experti ve Wendoveru severozápadně od Londýna, oznámila stanice BBC.

„O pátém a šestém století toho až tolik nevíme. Předměty, které jsme našli, nám řeknou hodně o tehdejších lidech a společnosti,“ řekla archeoložka Rachel Woodová, která vedla terénní práce v archeologické lokalitě ve Wendoveru.

Archeologové anglosaské pohřebiště našli během průzkumu pozemků před stavbou vysokorychlostní železnice HS2, která má vést z Londýna do Birminghamu a v další fázi až do Manchesteru.

Nalezeny byly brože, přezky, nože i oštěpy, ale především ostatky 141 mužů, žen i dětí s osobními předměty jako párátka a pinzety, hřebeny nebo tužka na oční linky. Tým třiceti archeologů za poslední téměř rok práce na nalezišti objevil tisíce drobných předmětů.

Význam naleziště pro „historické a archeologické chápání anglosaské Británie je ohromný“, řekla Woodová. „Rozhodně to není lokalita, kterou bych kdy čekala, že objevíme. Najít jeden takový hrob by bylo skvělé, takže najít jich tolik je naprosto neuvěřitelné,“ dodala archeoložka. 

Středověká recyklace

Mezi nalezenými ostatky byla například kostra muže mezi 17 a 24 lety. V páteři měl zabodnutý kovový předmět, který pravděpodobně způsobil jeho smrt. U jiné ženské kostry byla nalezena zachovalá skleněná miska zelené barvy se zdobením, jejíž stáří experti odhadli na páté století našeho letopočtu.

Přítomnost artefaktu u ostatků naznačuje, že žena měla vysoké společenské postavení. Dobrá zaopatřenost za života je jednotícím prvkem většiny pochovaných na pohřebišti. Dvě nalezené skleněné nálevky jsou velmi podobné těm vyráběným v severní Francii v té době. V Anglii se používaly k pití dovezeného vína, napsal list The Guardian.

Velmi zajímavé jsou také nádoby, které kombinují keramiku vyráběnou anglosaskými obyvateli se sklem, které zde zůstalo po Římanech. V jedné z nich takhle řemeslníci využili zbytek skla na dno nádoby, zřejmě proto, aby zůstala stabilnější. Podle archeologů jde o krásnou ukázku středověké recyklace.

BBC píše, že i když je stavba železnice HS2 politicky kontroverzní téma, projekt nepřímo pomáhá odhalovat tajemství britské minulosti. V posledních pěti letech pracovalo přes tisíc archeologů na více než šedesáti vykopávkách.