Expedice objevila u Antarktidy vrak Endurance polárníka Shackletona. Ležel tři kilometry pod hladinou

Vrak plavidla Endurance z expedice Brita Ernesta Shackletona leží v hloubce asi tří tisíc metrů ve Weddellově moři. Objevili ho tam experti, kteří po něm pátrali od začátku února na výpravě vyslané z Jihoafrické republiky k Antarktidě.

Shackletonova loď vyplula v roce 1914 a roku 1915 u Antarktidy uvázla v ledu a pak se potopila. Teď byla lokalizována v hloubce 3008 metrů zhruba šest kilometrů od pozice zaznamenané jejím kapitánem Frankem Worsleym.

O objevu vraku informoval ředitel pátrací expedice Mensun Bound. „Velice nás dojalo, když se nám podařilo zjistit pozici Endurance a pořídit její snímky,“ řekl. Podle něj se zdá, že je v dobrém stavu. Bound ji označil za „nejkrásnější dřevěný vrak, jaký kdy viděl“. Loď je ve vzpřímené poloze, vyčnívá z pískového dna, je neporušená a úžasně zachovalá; na zádi je vidět nápis Endurance.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bound dodal, že to jeho tým nedělá jenom kvůli minulosti. „Přinášíme příběh Shackletona a Endurance veřejnosti a nové generaci, jíž bude svěřena ochrana polárních oblastí a naší planety. Doufáme, že náš objev pomůže zapojit mladé lidi a bude v nich inspirovat ducha průzkumníků, odvahu a odhodlanost těch, kteří s Endurance vypluli k Antarktidě. Vzdáváme hold kapitánovi Frankovi Worsleymu, jehož detailní záznamy byly nedocenitelnou pomocí při lokalizování vraku,“ řekl Bound.

Kolorovaný snímek Endurance zamrzlé v ledu
Zdroj: Wikimedia Commons

Historik Dan Snow řekl, že je loď neuvěřitelně zachovalá. „Na písčitém antarktickém dnu nejsou mikroorganismy ničící dřevo a voda tam má kvalitu destilované. Dokázali jsme pořídit velmi dobře zaostřené záběry,“ řekl. Z lodi nic nezmizelo a nikdo se ničeho nedotýkal. Vrak je podle Snowa chráněn Smlouvou o Antarktidě, která kontinent označuje za nadnárodní území určené pouze pro vědecké účely. Česko tam má polární stanici a v rámci smlouvy má poradní právo.

Sir Ernest Shackleton
Zdroj: ČT24

Organizátorem výpravy nazvané Endurance22 je charitativní organizace Falklands Maritime Heritage Trust, tým vede John Shears, který byl v roce 2019 u předchozího neúspěšného pokusu vrak lokalizovat. Na palubě ledoborce Agulhas II je 46 členů posádky a tým 64 expertů, mezi kterými jsou technici, polární vědci, meteorologové, archeologové a historici. Na cestu se vydali z Kapského Města, měsíc po stém výročí Shackletonovy smrti. Zemřel 5. ledna roku 1922 a měl tehdy za sebou vedení tří britských expedic do Antarktidy.