Singapurští lékaři prověřili úmrtí po očkování proti covidu. Vakcína nebyla příčinou ani jediného

Singapurští lékaři provedli detailní analýzu možných úmrtí po očkování proti covidu-19. Pokusili se popsat všechny případy, které se v jejich zemi během vrcholu očkovací kampaně objevily. Došli k závěru, že ani v jednom případě nebylo příčinou úmrtí očkování.

Výrobci vakcín proti covidu-19 tvrdí, že jsou očkovací látky účinné a bezpečné. Opírají se přitom o rozsáhlá data skupin lidí, kteří prošli klinickými testy. Teď ale přišly první data z jejich běžného nasazení. 

Singapurští vědci se rozhodli prozkoumat všechna úmrtí v zemi, k nimž došlo do 72 hodin po očkování proti covidu. Do studie zahrnuli období mezi 1. únorem a 30. červnem 2021, kdy v zemi vrcholila očkovací kampaň a bylo podáno asi 5,5 milionu dávek mRNA vakcín firem Pfizer a Moderna. Kromě samotných úmrtí lékaře zajímaly i případy lidí, kteří sice nezemřeli, ale krátce po vakcíně u nich došlo k prudkému zhoršení zdravotního stavu.

Hranice 72 hodin byla zvolená proto, že právě během prvních tří dní po očkování běžně dochází k většině zdravotních komplikací – právě v té době totiž tělo reaguje na látku nejsilněji. V této době se dá tedy nejvíce očekávat, že se objeví potenciálně smrtelné problémy, jako je anafylaktický šok, perikarditida nebo myokarditida.

Tři desítky mrtvých

Vědci takových případů našli celkem 33, popsali ve studii vydané v odborném žurnálu Forensic Science International. Z nich u 27 případů provedli detailní pitvy, u několika případů to vzhledem k povaze smrti nebylo nutné – například u úmrtí způsobeném po úrazu hlavy to nedávalo smysl, takže se vycházelo jen z běžné lékařské dokumentace. 

Jinak se pitvy zaměřovaly zejména na místa na těle, která by mohla být nějak spojená s očkováním, tedy zejména na místo vpichu. V případě anafylaktického šoku nebo alergické reakce by se totiž právě tam tyto problémy podařilo vystopovat.

Těla byla vyšetřená pomocí standardních pitevních protokolů, navíc jim ale byla provedená počítačová tomografie, biochemický rozbor krve a několik dalších analýz, které se při pitvách běžně neprovádějí.

Výsledek byl jednoznačný

Vědci zjistili, že ani u jediného případu, který analyzovali, se nedá spojit smrt s očkováním jako příčinou. Průměrný věk zesnulých byl 69 let, takže je pravděpodobné, že příčiny úmrtí byly „přirozené“. „Naše studie neprokázala jednoznačnou příčinnou souvislost mezi očkováním mRNA a úmrtím lidí, kteří zemřeli nebo zkolabovali do 72 hodin po očkování mRNA vakcínou proti covidu-19, pokud jde o anafylaktické reakce, myokarditidu a perikarditidu a trombotické komplikace,“ uvedli autoři studie v jejím závěru.

Přestože jsou jejich výsledky jednoznačné, doporučují další studie na toto téma. Ty by měly prodloužit rámec sledovaných případů ze tří dnů na sedm dní nebo i déle, aby se do výzkumu zahrnuly případné opožděné projevy nežádoucích účinků.