Čína slaví, tři kosmonauti se úspěšně vrátili z nejdelší mise

Tři čínští kosmonauti se v pátek ráno bezpečně vrátili na Zemi poté, co strávili 90 dnů na čínské vesmírné stanici. Pro tuto zemi šlo o nejdelší kosmickou misi.

Záběry přistávacího modulu, který se snesl do pouště Gobi v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko, vysílala čínská státní televize CCTV. Na místo se slétly vrtulníky a přijela terénní auta. Modul při přistávání brzdil velký padák. Šestapadesátiletý Nie Chaj-šeng a jeho kolegové, 54letý Liou Po-ming a 45letý Tchang Chung-po se od čínské vesmírné stanice odpojili ve čtvrtek.

Podle agentury Nová Čína jsou všichni navrátilci z vesmíru v dobré kondici a návrat proběhl podle plánů a bez jakýchkoliv problémů.

Astronauty ve vesmírné lodi Šen-čou 12 na nízkou oběžnou dráhu vynesla raketa Dlouhý pochod 2F 17. června. Posádka zvládla dva výstupy do kosmu, nainstalovala desetimetrové robotické rameno a skrze video hovořila s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Šlo o první osazenstvo na nové čínské vesmírné stanici. Její základní modul zvaný Tchien-che (Nebeská harmonie) vypustila Čína na oběžnou dráhu kolem Země koncem letošního dubna a v květnu tam čínská nákladní loď dopravila zásoby paliva, jídla a vybavení.