Od Antarktidy se odlomila nová největší kra na světě, je velká jako Pardubický kraj

Od Antarktidy se odlomil obrovský kus ledu a vznikla tak největší kra na světě, informovala Evropská kosmická agentura (ESA) na základě satelitních snímků. Vědci ji označili jako A-76, ve Weddellově moři ji zachytila evropská družice Sentinel-1. Obří kus ledu je 170 kilometrů dlouhý a 25 kilometrů široký.

Rozloha 4320 kilometrů čtverečních z ní dělá největší kru na světě a přebírá dosavadní prvenství od kry označované A-23A, která má přibližně 3880 kilometrů čtverečních. Nový velikán se odloupl od šelfového ledovce pojmenovaného po polární průzkumnici Edith Ronneové. Názvy ker vznikají podle oblasti, kde byly poprvé zaznamenány, číslo určuje jejich pořadí. Pokud se rozlomí, přidávají se další písmena na konec názvu.

Oddělování nových ker v této oblasti je poměrně běžné, je součástí přírodních cyklů a nesouvisí s klimatickými změnami, uvedl Ted Scambos, odborník na ledovce a kry z Coloradské univerzity. A-76 se nejspíš brzy rozpadne na dva až tři kusy, píše Reuters.

Nový ledový útvar jako první zpozorovali britští vědci, jejich objev pak potvrdili američtí kolegové po prozkoumání snímků z mise Sentinel-1, která se skládá ze dvou satelitů obíhajících okolo země. Sentinel umožňuje celoroční sledování vzdálených oblastí, jako je Antarktida, bez ohledu na počasí nebo světlo a tmu.

Největší zaznamenaná kra se odtrhla v březnu 2000 od Rossova šelfového ledovce. Její rozloha byla 11 tisíc kilometrů čtverečních, délka 295 kilometrů a na šířku měl 37 kilometrů. Obří kra se v následujících letech rozpadla na několik menších částí a většina z nich do roku 2018 roztála. 

Další obří kra se odtrhla od antarktického ledovce Larsen ve Weddellově moři na západě Antarktidy v červenci 2017. Její rozloha byla 5800 kilometrů čtverečních, délka 175 kilometrů a šířka 50 kilometrů. I tato obří kra se postupně rozpadla na několik menších částí.