Každé čtyřicáté dítě na světě je nyní z dvojčat, je to nejvíc v dějinách

Na světě se každý rok narodí více než 1,6 milionu párů dvojčat. Dvojčetem je tak přibližně každé čtyřicáté novorozeně, což je nejvíce v historii. Svou roli v rekordním počtu dvojčat hraje asistovaná reprodukce a vyšší věk matek, uvádí studie zveřejněná v odborném časopise Human Reproduction. Poměr jednovaječných dvojčat mezi narozenými dětmi je stále stejný, objevuje se u čtyř porodů z tisíce. Roste jen podíl dvojvaječných dvojčat.

Na studii se podíleli Gilles Pison a Christiaan Monden z britské Oxfordské univerzity a Jeroen Smits z Radboudovy univerzity v Nizozemsku. Vědci ve studii shromáždili informace ze 165 zemí o porodech dvojčat v letech 2010 až 2015 a srovnali je se statistikami z let 1980 až 1985.

Od osmdesátých let se celosvětová míra porodů dvojčat zvýšila o třetinu, z 9,1 na 12 z každé tisícovky porodů. Podíl dvojčat ve světě rostl za tři desetiletí nerovnoměrně. Zatímco v Asii stoupl o 32 procent, v Severní Americe to bylo o 71 procent a v Africe se prakticky nezměnil, píše BBC News.

Afrika a Asie v čele

V Africe a Asii se dnes narodí 80 procent všech dvojčat, což je do značné míry dáno velikostí populace v Asii a vysokou porodností v Africe. Podle spoluautora studie Christiaana Mondena pro to ale existuje i další vysvětlení. V Africe je vysoký podíl dvojvaječných dvojčat, což pravděpodobně způsobují genetické rozdíly mezi africkou populací a ostatními populacemi. Za rozmachem podílu dvojčat na ostatních kontinentech stojí podle studie v největší míře asistovaná reprodukce.

V rozvinutých zemích se asistovaná reprodukce začala používat v 70. letech minulého století, nejběžnější metody jsou in vitro fertilizace, intracytoplazmatická injekce spermií, umělé oplodnění nebo stimulace vaječníků. Všechny tyto metody zvyšují pravděpodobnost mnohočetného těhotenství.

Ohrožená dvojčata

Větší počet dvojčat přináší i mnohá rizika. Dvojčata se často rodí předčasně, jsou menší, u porodu se vyskytují častěji komplikace a úmrtnost dvojčat je vyšší než u ostatních dětí. V neposlední řadě je pro rodiče náročnější starat se o dva novorozence místo jednoho.

Studie také zjistila, že dvojčatům hrozí větší rizika v chudších zemích. Zejména v subsaharské Africe mnoho dvojčat ztratí svého sourozence už během prvního roku života, každý rok je to více než 200 tisíc dětí.

„Zatímco podíl počtu dvojčat na porodech v mnoha bohatých západních zemích se nyní blíží podílu v subsaharské Africe, v šancích na přežití je obrovský rozdíl,“ uvedl spoluautor studie Jeroen Smits.

Podle autorů studie už podíl dvojčat na porodech nejspíš nebude stoupat, protože dnešní věda dosáhla takového pokroku, že není potřeba oplodňovat několik vajíček najednou, jak se běžně dělalo v minulosti.