Rackové se naučili létat do škol těsně před přestávkou. Pochopili, že tak dostanou nejvíc jídla

Rackové se ve Velké Británii naučili přizpůsobovat své chování školnímu rozvrhu. Těsně před přestávkami se snášejí na školní hřiště a dvorky, aby tam sezobali zbytky po dětech. Podobně si osvojili rozlišování víkendů, kdy zase míří na skládky. Právě o víkendech se tam totiž sváží čerstvý odpad.

Jak ví asi každý, kdo byl někdy v Británii, rackové se tam stali jakýmisi létajícími krysami. Jsou tak drzí, že lidem ukradnou jídlo mnohdy i přímo z rukou a jsou u toho někdy i dost agresivní.

Nový výzkum britských ornitologů zveřejněný v odborném časopise Ibis ale ukazuje, že racci jsou ještě chytřejší. Prokázal, že v době, kdy děti svačí, je na školách přítomno asi třikrát tolik racků než v jiné době.

Jejich nové chování vědci studovali v Bristolu, ale bylo pozorováno i na jiných místech planety, například ve Španělsku nebo v Japonsku. Podle autorů studie ukazuje na fascinující schopnost racků adaptovat se na lidmi ovládaný svět. Díky tomu dokázali v posledním půlstoletí prosperovat, přestože jiné druhy ptáků vymírají.

V Bristolu vědci sledovali dva druhy tamních racků – racky stříbřité a větší racky mořské. Několika z nich připevnili na těla neinvazivním způsobem miniaturní GPS lokátory, díky nimž je mohli sledovat doslova na každém kroku. Výzkum probíhal v létě roku 2018, tedy při „běžném fungování společnosti“ ještě před pandemií.

„Jsou opravdu super chytří,“ uvedla Anouk Speltová z bristolské univerzity, která se na studii podílela. „Na školách racci téměř nebyli až do doby velké přestávky. A pak jsme je najednou viděli sedět všude na okolních střechách. Jakmile zaznělo zvonění, všichni vzlétli a začali hledat zbytky jídla,“ dodala.

Ornitoložka nebyla těmito schopnostmi racků příliš překvapená. Vědci už totiž slyšeli od lidí řadu podobných historek – například o raccích, kteří v šest večer pravidelně klepou zobákem na okna, aby tak „vyžebrali“ zbytky po večeři. „Všichni jsme slyšeli tyhle příběhy, ale teď můžeme konečně potvrdit, že jsou pravdivé,“ řekla.

Tento výzkum je zatím nejdetailnějším, který se adaptaci racků na městský život věnoval. Menší práce například popsaly, jak španělští rackové středomořští o víkendech navštěvují skládky a japonští rackové zase navštěvují rybí trhy v dobu, kdy je tam nejvíc odpadu.