Astronomové přerušili pátrání po mimozemšťanech. Teleskop Arecibo je po nehodě mimo provoz

Slavná astronomická observatoř Arecibo v Portoriku je v současné době mimo provoz poté, co na talíř antény spadl kabel a zařízení poškodil. Pro výzkumné středisko známé i z řady filmů je to další rána – ještě pořád se totiž úplně nepodařila jeho rekonstrukce poté, co ho roku 2017 zasáhl hurikán Maria.

V pondělí 10. srpna kolem 14:45 místního času spadl na hlavní talíř antény asi deset centimetrů silný pomocný kabel. Vznikla tak přes třicet metrů dlouhá trhlina, jež brání dalšímu využívání Areciba pro vědecký výzkum. Kabel, který se uvolnil, se používá k podepření kovové platformy nad observatoří. Veškerý vědecký výzkum byl v Arecibu pozastaven, čeká se na výsledky oprav.

Příčinu pádu kabelu zatím experti nezjistili, neuvedli ani výši škod, které nehoda způsobila, ani dobu, jakou budou opravy trvat.

Francisco Cordova, ředitel observatoře, uvedl, že situaci nyní vyhodnocuje tým špičkových odborníků. Jejich hlavním cílem je „zajištění bezpečnosti našich zaměstnanců, ochrana zařízení a jeho vybavení a obnovení plného provozu co nejdříve to bude možné“.

Hledání mimozemského života

Observatoř leží asi 20 kilometrů na jihozápad od portorického města Arecibo a provozuje ji Cornellova univerzita. Známa je především díky svému radioteleskopu, jehož talíř má průměr 305 metrů. Proslavil se například objevením prvního dvojhvězdného pulsaru PSR 1913+16 (1974), v současnosti pak jako zdroj dat projektu SETI@home, který pátrá po mimozemském životě. Známý je ale díky filmům – například bondovce Zlaté oko, Aktům X nebo sci-fi filmu Kontakt.

16. listopadu 1974 odtud astronomové vyslali zprávu případným mimozemským civilizacím. Nehoda z tohoto týdne přišla necelé tři roky poté, co hurikán Maria zpustošil Portoriko. Bouře sice způsobila observatoři Arecibo jen relativně malé poškození, ale všechny opravy zatím nebyly dokončeny.