Obří zrcadlo a křesla na míru. Společnost Virgin Galactic ukázala interiér své kosmické lodi

Společnost Virgin Galactic představila podobu vnitřní části kosmické lodi SpaceShipTwo, která by už brzy měla nosit cestující na hranu atmosféry a vesmíru. Pasažéři budou během letu snímáni šestnácti kamerami a svůj odraz budou moci sledovat i ve velikém zrcadle.

Společnost představila interiér kosmické lodi, která je stále ještě testována, v úterý na tiskové konferenci. Cestující budou moci vyhlížet ven dvanácti okénky, pohodlí jim zajistí sedadla, která budou vždy individuálně vybavená pro každého ze šesti pasažérů a pomohou jim snášet vysoké přetížení.

Designér Jeremy Brown uvedl, že to nejlepší ale bude velké zrcadlo umístěné v zadní části kabiny: „Myslíme si, že nejkrásnější vzpomínkou, kterou si naši zákazníci odnesou, bude odraz sebe sama, jak se volně vznášejí v prostoru – tahle velmi osobní interakce, kterou budou mít.“

Vesmírná turistika ve vizích Bransonova Virgin Galactic (zdroj: ČT24)

Britská cesta do kosmu

Společnost Virgin Galactic založil britský miliardář Richard Branson poté, co uspěl experiment s letem kosmické lodi SpaceShipOne v roce 2004. Branson plánuje být prvním pasažérem komerčních letů. Termín zatím ale není přesně stanovený, plány společnosti se potýkaly s řadou zpoždění a některé termíny zkušebních letů byly opakovaně odloženy – nyní se tedy hovoří jen o „blízké budoucnoti“.

Stejně jako její předchůdce je kosmická loď SpaceShipTwo vlastně letadlo vybavené raketovým pohonem. Bude zavěšené pod speciální proudové letadlo, v co nejvyšší výšce se od něj uvolní a pak vlastními silami odletí na hranici kosmického prostoru, pod oběžnou dráhu Země. Plavidlo se dvěma piloty a šesti platícími cestujícími bude létat do výšky 105 kilometrů, což je o pět kilometrů více než Kármánova hranice, která je považována za předěl mezi zemskou atmosférou a vesmírem.

Poté piloti raketový pohon vypnou a dál už loď nese jen její vlastní hybnost. Loď se potom otočí tak, aby měli pasažéři rodnou planetu pod sebou. Cestující oblečení ve skafandrech navržených společností Under Armour budou moci opustit svá sedadla a vznášet se volně v prostředí mikrogravitace kabiny pomocí speciálních držadel, jež byla testována během druhého letu Virgin Galactic do vesmíru v loňském roce.

SpaceShipTwo byl vyvinut v závodech Virgin Galactic v Mojave v Kalifornii a bude provozován komerčně ze Spaceport America v jižním Novém Mexiku, kde cestující absolvují několik dní výcviku před letem.

Za takový suborbitální let se společností Virgin Galactic zaplatilo nebo dalo zálohu už více než 600 lidí. Patří mezi ně například hollywoodská hvězda Leonardo DiCaprio nebo popová star Justin Bieber. Let trvající 90 minut stojí 250 tisíc dolarů.