Na ISS přistála nákladní loď Dragon se zásobami. Naposledy

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí odpoledne přistála nákladní loď Dragon soukromé společnosti SpaceX s dalším materiálem pro vědecké výzkumy, se zásobami a s různým zařízením.

Dragon vynesla na oběžnou dráhu kolem Země raketa Falcon 9, patřící rovněž společnosti SpaceX, v pátek časně ráno SEČ z kosmodromu na floridském Mysu Canaveral. Loď po přiblížení k orbitálnímu komplexu zachytila astronautka NASA Jessica Meirová pomocí robotického ramena, které pak Dragon na základě povelů z pozemního řídicího střediska připojilo k modulu Harmony americké sekce stanice.

Jedná se o již dvacátý a také poslední let nákladních lodí Dragon k ISS na základě smlouvy společnosti SpaceX s NASA o poskytování komerčních zásobovacích služeb. Příští přepravu nákladů, ale i posádek by měly pro NASA zajišťovat nové lodě společnosti SpaceX Crew Dragon, které se už budou k ISS připojovat automaticky přímo bez pomoci ramena.

Věda na ISS

Kosmický kamion při své poslední misi na stanici dopravil téměř dvě tuny nákladu, včetně materiálu potřebného k desítkám stávajících i nových experimentů a výzkumných programů.

Mezi technickými novinkami je například platforma Evropské kosmické agentury (ESA) Bartolomeo, která bude umístěna na vnější straně evropského modulu Columbus. Zařízení je určeno pro vědecký výzkum včetně komerčního.

Pro nyní tříčlennou posádku orbitálního komplexu – kterou tvoří ruský kosmonaut Oleg Skripočka a američtí astronauti Jessica Meirová a Andrew Morgan – je na palubě Dragonu i ovoce a zelenina, včetně grapefruitů, jablek a čerstvého česneku. Na stanici k nim 9. dubna přiletí ruští kosmonauti Nikolaj Tichonov a Andrej Babkin a americký astronaut Christopher Cassidy.

Poslední nákladní Dragon by měl na Mezinárodní vesmírné stanici setrvat jeden měsíc, do 9. dubna. Pak se vrátí na Zemi s výsledky bádání a dalším nákladem.