Malárie zabije každé dvě minuty jedno dítě, popisuje zpráva WHO

Malárie stále ohrožuje miliony obyvatel planety, loni na ni zemřelo 400 tisíc lidí. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž na malárii umírá každé dvě minuty jedno dítě ve věku do pěti let. Ze zprávy organizace vyplývá, že největší procento obětí tvoří africké děti. Boj s tímto onemocněním šířeným komáry není dostatečný a nákazou je ohrožena polovina světové populace.

Podle Pedra Alonsa, odborníka WHO na problematiku malárie, se prokázalo, že zlepšení v tomto boji je možné. Od roku 2010 se snižují počty nakažených – oproti 239 milionům před 19 lety na 214 milionů v roce 2015. Zatímco v roce 2010 zemřelo 607 tisíc lidí, o tři roky později bylo hlášeno půl milionu úmrtí.

Celá zpráva je zde:

„Tento pokrok se ale zpomalil a stagnujeme na nepřijatelně vysoké úrovni,“ prohlásil Alonso. Dokládají to čísla z nedávných let – v roce 2017 bylo 231 milionů nakažených, loni 228 milionů, v případě úmrtí to bylo 416 tisíc případů před dvěma lety a 405 tisíc loni. Více než polovinu úmrtí ale tvoří malé děti ve věku do pěti let, upozorňuje WHO.

Zpráva WHO konstatuje, že nejvíc toto onemocnění postihuje děti a těhotné ženy v Africe. V její subsaharské části se loni podle odhadů nakazilo 11 milionů, tedy 29 procent těhotných žen. Na svět přišlo téměř 900 tisíc novorozenců s nízkou porodní váhou, což zvyšuje jejich zdravotní rizika. Ze zprávy dále vyplývá, že více než třetina dětí v oblasti subsaharské Afriky loni nespala pod moskytiérami, které je mohou ochránit.