V Kazachstánu bezpečně přistála trojice astronautů z ISS

Ve stepi nedaleko kazašského města Džezkazgan přistála trojice kosmonautů, kteří se kosmickou lodí Sojuz MS-12 vrátili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Byl mezi nimi i první kosmonaut Spojených arabských emirátů Hazza Mansúrí, dále pak Rus a Američan.

Krátce po přistání byli kosmonauti vyneseni z modulu, v němž se snesli na zemský povrch. Pak se slunečními brýlemi na očích posvačili ovoce, Mansúrí se s vlajkou své země na klíně usmíval do kamer.

Ve středu Rus Alexej Ovčinin oficiálně předal velení stanice italskému kolegovi Lucovi Parmitanovi. Mansúrí během toho zazvonil na zvon pověšený uvnitř stanice.

Pro 43letého Itala, kterému se ve vlasti přezdívá „AstroLuca“, jde o druhou misi na ISS. V roce 2013 se během výstupu do vesmíru dostal do ohrožení života, když mu kvůli nahromadění vody v přilbě skafandru hrozilo utopení. Nyní je společně s Italem na ISS dalších pět kosmonautů.

Mansúrí na ISS přiletěl teprve před osmi dny, zato Ovčinin a americký astronaut Nick Hague na ní strávili 203 dnů. Ovčinin a Hague měli na ISS odstartovat už loni v říjnu, nosná raketa se ale krátce po startu zřítila. Oba se tehdy díky záchrannému systému úspěšně vrátili na Zemi.