Sucho a teplo dopadá i na včely v Austrálii. Včelaři je musí dokrmovat

Australské včely trpí suchem (zdroj: ČT24)

Medu je letos v České republice nejméně za poslední čtyři roky. Včely ale hladoví i jinde ve světě. Australští včelaři musí hmyz sužovaný horkem a suchem dokrmovat. Jinak by včelstva nepřežila zimu.

Včely hladoví po celé Austrálii. V zimních měsících redukují počet svých kolonií a přežívají díky tomu, že pro sebe produkují malé zásoby medu. Bez životadárného nektaru z kvetoucího eukalyptu jsou odkázané na péči včelařů a jimi podávané směsi cukru s vodou.

Krizi zažívají i roje Deb McLaughlinové z Nového Jižního Walesu. „Pokud včely nebudou mít med, nepřežijí zimu. A kvůli tomu přijdou zkrátka i spotřebitelé – pokud už nějaký med seženou, bude velmi drahý,“ varuje včelařka.

Medu je stále méně

Rok od roku se australští včelaři potýkají se stále nižší sklizní medu. A tedy i nižšími příjmy z jeho prodeje. „Jedná se o celostátní problém. Na jihu Austrálie je o sedmdesát procent méně medu. Brisbane a Nový Jižní Wales budou pravděpodobně další na řadě. Je to zcela jistě problém, který se dotýká celé Austrálie,“ potvrzuje McLaughlinová.

Řada včelařů viní z nedostatku medu klimatické změny. Teplejší zimy a nedostatek dešťů podle nich negativně působí na rostliny eukalyptu, které jsou pro včely životně důležité. „V posledních letech jsme nikdy nestáčeli větší množství medu. Eukalypty podle všeho nekvetou tak dobře, jak by měly,“ říká další z australských včelařů Denis Garbutt.

Klesající populace včel by mohla výrazně změnit velkou část australské produkce potravin. Na světě je totiž opylováno asi 85 procent všech kvetoucích rostlin hmyzem; z toho 85 procent včelami. Rostliny, které by se bez opylování včelami obešly jen velmi těžko, tvoří skupinu asi 40 tisíc druhů.