Zdravá strava pomáhá proti rakovině prsu. Potvrdil to desítky let trvající výzkum

Dieta na rakovinu (zdroj: ČT24)

Zdravější strava pomáhá v boji proti některým druhům rakoviny. Závěr, který selský rozum očekává. Teď ho ale podepřely výsledky dlouhodobé studie na rozsáhlém vzorku 49 tisíc žen. Výzkum sledoval jejich přežití, pokud onemocněly rakovinou prsu. Upravený jídelníček jejich šance značně zvýšil.

Zdravotních výhod správného jídelníčku je mnoho, od prevence srdečních chorob a cukrovky až po redukci nadváhy. Nově se ale ukázalo, že strava, kde tuk tvoří méně než 20 procent kalorií a kde se výrazně přidá na zelenině, ovoci a celozrnných obilninách, zlepšuje přežití při rakovině prsu o 21 procent. Hlavním autorem této práce byl Rowan Chlebowski.

„Zmenšit riziko úmrtí na rakovinu prsu u ženy po menopauze o víc než 20 procent, a to pouze úpravou stravy? To snadno zvládne prakticky kdokoliv,“ tvrdí vědec, jehož práce byla prezentována poprvé na setkání Americké společnosti pro klinickou onkologii.

Studii zahájil doktor Chlebowski už před dvěma desítkami let. Zapojil do ní skoro 49 tisíc žen. Půlce předepsal speciální dietu, druhé stravu neomezoval. Neprokázal sice původní předpoklad, že strava ochuzená o tuk a obohacená o ovoce a zeleninu dokáže rakovině prsu předejít, ve skupině se zdravější stravou ale pacientky nemoci tolik nepodléhaly.

Rozdíl byl značný: ženy, které dietu držely, umíraly v průběhu studie o 35 procent méně. Vědci pozorovali také silný dopad na ženy, které se rozhodly změnit stravu během výzkumu – tam se rozdíl v úmrtnosti pohyboval kolem 21 procent.

Krok správným směrem

Jde o vůbec první práci, která se dopady stravy na pacienty s rakovinou zabývala takto hluboko a v dlouhém časovém horizontu, doposud vědci a lékaři museli vycházet spíše z intuice a náznaků.

„I tak malý krok může skutečně pomoci. Doufáme, že zdravotnictví naše doporučení zformalizuje a že je systém zdravotní péče přijme za své,“ vysvětluje Chlebowski. Výsledky jeho studie potvrdili i další nezávislí odborníci. Ocenili zejména počet sledovaných osob a dobu trvání studie.

Vědecké poznání se vyvíjí

Nutriční poradkyně Kelly Hoganová z Ústavu pro léčbu rakoviny závěry práce potvrzuje: „Zejména pokud jde o výživu, čím déle dokážete pacienty sledovat, tím přesnější jsou výsledky, a tím také užitečnější. Protože teprve tak skutečně zjistíte, jak změny stravy dlouhodobě ovlivní zdraví.“

Za dvacet let se mnoho poznatků o výživě zpřesnilo. Rozlišuje se například mezi typy tuků. Obecně ale stejně platí, že strava rostlinného původu je zdravější. A doktor Chlebowski už vede novou studii – zkoumá, jestli omezení tuků prospívá všem stejně, nebo víc pacientkám s obezitou a jinými rizikovými faktory.