Poker už si v Číně na mobilu nezahrají, země zavádí nová pravidla pro videohry

Čína v dubnu zveřejnila nová pravidla pro videohry, které se budou smět v této zemi hrát. Nově se v nich nesmí žádným způsobem objevovat krev a mrtvoly, zákaz se ale týká také hazardních her, jako jsou poker nebo mahjong.

O omezeních a podmínkách, které pro tento lukrativní trh platí od pondělí, informoval server Gizmodo. Podle něj to pro řadu oblíbených herních titulů nevypadá vůbec dobře.

Podle nových pravidel v Číně nebude možné vůbec hrát ani vydávat hazardní hry, jako je například poker nebo mahjong. Další zakázanou kategorií jsou hry, v nichž se objevují mrtvá těla nebo krev jakékoliv barvy. Toto omezení už sice v Číně fungovalo delší dobu, ale vývojáři ho obcházeli tím, že krev měla jinou barvu, nebo se jí říkalo sliz, lymfa nebo podobně. Nová pravidla podle analýzy serveru Gizmodo už takové obcházení neumožňují. Přidávají se k již platným omezením, která kontrolují pornografii ve hrách.

Třetí zásadní omezení se týká her, které se věnují imperiální historii. Autoři směrnice do ní zařadili například požadavek, aby producenti čínských her dbali na to, jak jejich tituly propagují čínské hodnoty a kulturu, pokud se rozšíří po světě. Měly by nově Čínu ukazovat v pozitivním světle. Všechny novinky jsou uvedeny na stránkách Státní administrativy pro tisk a publikování.

Stát od vývojářů a vydavatelů požaduje i více informací o tom, jak vznikající hry budou vypadat; musí s úřady sdílet informace o scénáři, ukázky z nich i je informovat o tom, jak budou řešit vznik případné závislosti.

Čína se totiž v posledních letech potýká s rostoucí mírou závislosti zejména mladých mužů na návykových mechanismech, jimiž jsou videohry vybavené. První regulace těchto mechanismů se v Číně objevily už roku 2007, tehdy platily pouze pro hry na počítačích, ale od té doby se stejná pravidla rozšířila také na mobilní telefony.

Čínská herní velmoc

Čínská populace se blíží 1,4 miliardy lidí. A to znamená, že pokud se na tento trh dostane nějaká počítačová hra, může velmi rychle komerčně uspět.

Největší výrobce videoher na světě Tencent je čínský. Kromě aplikací, jako je Tencent QQ nebo WeChat, vyvinul videohry jako Fortnite, Gears of War, Clash of Clans a má podíly v aplikacích a herních společnostech Discord, Reddit, Snapchat, TikTok nebo Activision Blizzard.

Čínský herní trh byl donedávna omezený především na lokální produkci, zahraniční hry se tu kvůli regulaci prosazovaly jen v omezené míře. Ale protože Tencent nedávno získal povolení dovážet do země konzoli Nintendo Switch, začíná být podnikatelské prostředí také v tomto oboru pestřejší.

Dopady

Agentura Bloomberg uvádí, že Čína je největší herní trh světa, na který se vývojáři budou zřejmě snažit dostat. Přesto, že to bude vyžadovat značné úpravy, případně dokonce vývoj alternativních verzí těch nejúspěšnějších titulů, vyplatí se to, tvrdí Bloomberg.

Gizmodo dodává, že čínský herní trh má roční obrat 30 miliard dolarů a očekává se, že letos ještě vzroste. Omezení ale výrazně dopadne na sektor hazardních her, který byl v zemi doposud extrémně populární: podle serveru Techcrunch bylo 37 procent z 8561 videoher schválených roku 2017 buď nějakou variací na poker nebo na mahjong.